Bursa de Valori Bucuresti (BVB) in cooperare cu europarlamentarul Theodor Stolojan, a organizat conferinta “Bucuresti – noua destinatie pentru finantarea povestilor de crestere europene” la Parlamentul European, Bruxelles, Belgia.

Conferinta a fost organizata de BVB pentru a scoate in evidenta modul in care piata de capital din Romania poate oferi acces la finantare start-up-urilor si IMM-urilor, atat din Romania, cat si din Europa. BVB a fost reprezentata de directorul general Ludwik Sobolewski, care a prezentat si a discutat despre AeRO, platforma BVB pentru start-up-uri si IMM-uri.

“AeRO este considerat ca ceva ce trebuie sa aiba o dimensiune internationala, nu doar locala. Principalul mesaj pe care doresc sa il transmit este ca aceasta piata trebuie vazuta intr-un context al Europei Centrale si de Est. Cred ca este ceva de interes ridicat intrucat demonstreaza ca Europa Centrala si de Est este mult mai bogata in ceea ce priveste oportunitatile oferite investitorilor. Cred ca acesta este viitorul acestei regiuni a Europei, care, fara indoiala, este inca destul de mica atunci cand vine vorba de fluxuri de capital, daca o comparam cu Europa de Vest. Este o tendinta noua si pozitiva ca avem acum doua piete in regiune - Polonia si Romania, care se dezvolta intr-un ritm foarte rapid. Piata de capital din Romania, este inca una dintre cele mai mici din Europa, dar as risca sa spun ca este piata cu cea mai rapida dezvoltare din Uniunea Europeana, iar aceasta este o mare ocazie pentru noi. Si nu vom irosi aceasta oportunitate”, a afirmat Ludwik Sobolewski, in discursul sau.

Evenimentul a atras peste 50 de invitati, printre care Ambasadorul Romaniei la Bruxelles Stefan Tinca, directori generali ai doua companii care sunt Consultanti Autorizati pentru AeRO, reprezentanti ai asociatiilor din piete financiare si de capital, precum si un numar de experti romani stabiliti la Bruxelles.

Speakerii evenimentului au fost: Markus Ferber (Europarlamentar), Gerhard Huemer (Director de Politica Economica al European Association of Craft, Small and Medium-sized Enterprises), Isidro Laso (Head of Sector, Startup Europe la Comisia Europeana), Mamta Murthi (Country Director pentru Europa Centrala si Tarile Baltice la Banca Mondiala), Raluca Painter (Comisia Europeana, Directia Generala Stabilitate Financiara, Servicii Financiare si Uniunea Pietelor de Capital), Rainer Riess (Director General al Federation of European Securities Exchanges), Pawel Sliwinski (director general al INC SA, Consultant Autorizat pentru piata AeRO, si director general al Carpathia Capital, una dintre companiile listate pe AeRO), Ludwik Sobolewski (director general al Bursei de Valori Bucuresti), precum si Theodor Stolojan (Europarlamentar), care a gazduit si prezidat evenimentul.

De asemenea, joi, Ludwik Sobolewski a sustinut un discurs la European Business Angels Network 2015 Angel Summit, in Eindhoven, Olanda, in cadrul unui panel dedicat accesarii finantarii prin intermediul burselor de valori.

“In Romania a fost dificil sa avem o piata pentru IMM-uri deoarece in general companiile, chiar si cele mari, nu erau obisnuite sa beneficieze de piata de capital, sa atraga bani in acest mod. Totusi, piata AeRO, pe care am lansat-o in urma cu doua luni, functioneaza. Investitorii si business angels inteleg ca este o buna oportunitate sa se uite la companiile listate pe astfel de piete deoarece le ofera lichiditate elementara si o strategie de exit. Stiu din experienta mea, atat pe piata din Polonia, cat si pe cea din Romania, ca firmele listate au putut accesa finantare deoarece investitorii s-au simtit mai siguri stiind ca acea companie este listata, ca au o cale de exit si, in plus, se pot baza pe povestea de succes a companiei. Daca o bursa are o astfel de platforma, deschide o oportunitate pentru companii, sa fie promovate, sa creasca, sa fie listate pe pietele principale, ceea ce creaza, de asemenea, sperante investitorilor ca evaluarea va fi buna”, a spus Ludwik Sobolewski.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri