Petrom (SNP), cea mai mare companie din Romania, a raportat un profit net de 345 mil. lei in primul trimestru din 2015, in scadere cu aproape 68% fata de aceeasi perioada de anul trecut. Vanzarile companiei petroliere au fost de asemenea in cadere, acestea ajungand la 4,27 mld. lei (-19% y/y) in intervalul ianuarie – martie.

In primul trimestru de anul trecut, Petrom inregistrase un castig net de 1,07 mld. lei si vanzari de 5,78 mld. lei. Pe Bursa de Valori Bucuresti (BVB), actiunile Petrom pierdeau 1,7% in deschidere, fiind cele mai tranzactionate din piata.

Rezultatul Upstream a fost afectat de scaderea abrupta a preturilor titeiului, care a fost doar partial compensata de efectele pozitive ale cursului de schimb si de cresterea usoara a volumelor vandute. (…) Ca raspuns la pretul scazut al titeiului, ne-am redus planurile de investitii pentru 2015 ale Grupului cu approximativ 30% fata de anul precedent si am continuat sa ne optimizam structura de costuri, masuri preconizate a ne proteja pozitia fluxului de numerar extins. Aceste initiative ne vor afecta, insa, productia viitoare de hidrocarburi. In urmatoarele luni, ne asteptam ca discutiile publice referitoare la mediul fiscal si de reglementare sa continue, asa cum a fost anuntat de catre autoritati, si vizam obtinerea unui cadru stabil, predictibil si favorabil investitiilor, o conditie-cheie pentru investitiile viitoare”, mentioneaza, intr-un comunicat de presa, Mariana Gheorghe, directorul general al Petrom.

Profitul inainte de dobanzi si taxe (EBIT), excluzand elementele speciale, a scazut in T1 2015 cu 87%, inregistrand valoarea de 175 mil lei, in principal din cauza preturilor mai mici la titei si condensat, partial compensate de efectele favorabile ale cursului de schimb valutar (aprecierea dolarului fata de leu cu 20%) si de volumele de vanzari mai mari de gaze si condensat. EBIT-ul raportat in T1 2015 a scazut cu 88%, atingand valoarea de 164 mil lei, reflectand elementele speciale, in principal aferente restructurarii personalului.

Costurile de productie ale Grupului in dolari/baril echivalent petrol (bep) au scazut cu 16% comparativ cu T1/ 2014, in principal datorita cursului de schimb valutar favorabil. In Romania, costurile de productie exprimate in doalri/bep au scazut cu 17%, in timp ce, exprimate in lei/bep, au scazut cu 1% comparativ cu nivelul inregistrat T1 2014, datorita reducerea cheltuielilor aferente impozitului pe constructii, si cele cu materialele, precum si nivelul mai ridicat al productiei disponibile pentru vanzare.

Productia interna de titei a fost de 6,9 milioane bbl, cu 2% mai mica fata de T1/14, din cauza declinului natural si a reparatiilor capitale planificate la sonde-cheie, scrie Mediafax.

Productia interna de gaze a crescut cu 4%, la 8,8 milioane bep, in principal datorita noilor sonde puse in productie pe zacamantul Bustuchin, precum si cresterii debitului la sondele din zacamantul Totea. In Kazahstan, productia a atins nivelul de 0,8 milioane bep, cu 9% mai mic comparativ cu perioada similara a anului 2014.

Volumul vanzarilor de hidrocarburi a crescut cu 1% comparativ cu T1/14, in principal datorita unor volume mai mari de gaze si condensat vandute in Romania.

Foto: Mediafax

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri