Fondul controleaza 18% din actiunile E.ON Distributie Romania, pachet evaluat la 100 mil. euro. De asemenea, FP detine si 13% din E.ON Energie Romania.

Fondul a solicitat completarea ordinilor de zi ale celor doua societati mentionate anterior, convocate pe 26 mai si, respectiv, 28 mai 2015, pentru ca actionarii sa aprobe actionarea in justitie a membrilor CA si a directorilor pentru recuperarea daunelor cauzate companiilor prin aprobarea, incheierea si derularea unor servicii cu E.ON Romania SRL, actionarul majoritar al companiilor. Fondul Proprietatea considera ca serviciile contractate de catre companii cu actionarul majoritar E.ON Romania nu sunt necesare, iar pretul platit de catre acestea pentru serviciile de consultanta strategica este nejustificat.

Fondul considera ca incheierea acestor tranzactii intre parti afiliate, denumite contracte pentru servicii de consultanta in domeniul strategiei de afaceri, incheiate cu actionarul majoritar, nu sunt nici necesare, nici adecvate, intrucat companiile au propriile consilii de administratiile si directori, care sunt numiti pentru a lua decizii strategice si de management

Conform datelor disponibile Fondului, in anul 2014, valoarea totala a acestor contracte referitoare la consultanta strategica si de management se ridica la o suma estimata de 34,4 milioane lei (echivalentul 7,7 milioane euro).

„Fondul considera ca incheierea acestor tranzactii intre parti afiliate, denumite contracte pentru servicii de consultanta in domeniul strategiei de afaceri, incheiate cu actionarul majoritar, nu sunt nici necesare, nici adecvate, intrucat companiile au propriile consilii de administratiile si directori, care sunt numiti pentru a lua decizii strategice si de management si pentru a actiona in interesul si beneficiul tuturor actionarilor si nu in cel al actionarului majoritar. Fondul Proprietatea considera ca incheierea contractelor privind servicii de consultanta strategica poate fi considerata un abuz de putere al actionarului majoritar, E.ON Romania”, se mentioneaza intr-un comunicat de presa al Franklin Templeton, compania care administreaza Fondul Proprietatea.

Fondul considera ca aceasta situatie reprezinta un conflict de interese si o incalcare grava a principiilor de guvernanta corporativa si solicita conducerii din Romania a companiei E.ON Romania SRL sa analizeze posibilitatea incetarii acestor contracte, precum si de a nu mai incheia contracte similare cu companiile in viitor.

Sursa foto: Mediafax