TBI Bank, subsidiara locala a bancii TBI Bank EAD Sofia operata de grupul TBIF Financial Services, vrea sa acorde in acest an credite de 60-70 milioane de euro pentru persoane fizice si IMM-uri si sa atraga depozite de 30-40 milioane euro, avand deja o firma care a depus 100.000 de euro.
"Ne propunem pentru acest an depozite de 30-40 milioane de euro si credite noi de 60-70 milioane euro pentru retail si IMM-uri. Ca structura, retailul credem ca va fi majoritar, cu o pondere de 60%, restul revenind IMM-urilor", a declarat pentru Mediafax directorul executiv al TBI Bank Florentina Mircea.

Totodata, cota de piata vizata este de 1,5%-2% intr-o perioada de trei ani.

Banca mizeaza in special pe clientii existenti ai firmei de leasing si ai celei de credite de consum, avand un portofoliu de circa 19.000 de companii mici care au beneficiat de finantari in leasing si peste 300.000 de persoane fizice care au avut credite de consum sau carduri de credit.

Institutia de credit, care a devenit operationala la 22 martie ca sucursala a bancii din Bulgaria a grupului TBIF Financial Services inregistrat in Olanda, va fi condusa de doi directori executivi, Florentina Mircea si Traian Baicu, care administreaza TBI Leasing, respectiv TBI Credit.
Mircea a mentionat ca banca a inregistrat deja un depozit de 100.000 de euro in cele cateva zile de la deschidere, constituit de o firma din domeniul imobiliar, vechi client al companiei de leasing. Totodata, au aparut si primele depozite ale persoanelor fizice, care au depus sume de circa 1.000-2.000 de euro.

Institutia ofera in aceasta perioada bonificatii de 7,5% pe an la economiile in lei si 5,5% la cele in euro, pentru depozitele pe un an constituite de persoanele fizice, si de 7,25% - lei si 5% - euro pentru economiile firmelor plasate pe o perioada de un an. Ulterior acestei promotii, banca va avea dobanzi "in limitele pietei".

Depozitele sunt garantate de Fondul de Asigurari al Depozitelor din Bulgaria, in limita a 100.000 de euro stabilita la nivel european, iar in caz de necesitate banii sunt inapoiati deponentilor numai in moneda nationala a Bulgariei, leva, inclusiv pentru cei care au constituit depozite in alte state.

TBI Bank se asteapta si la economii mai mari de 100.000 de euro/client.

"Sarcina noastra este sa dam pietei un semnal de incredere, nu este o sarcina usoara, dar nu cred ca nu vom reusi acest lucru. Oricat s-ar face paralele intre ce se intampla in Cipru si ce se intampla in Romania, nu putem compara, sunt doua piete foarte diferite", a precizat Mircea.

Pe partea de creditare, banca a primit deja cateva cereri de finantare pe care le analizeaza.

Institutia se va concentra pe imprumuturi pentru firme si credite de consum, de nevoi personale, precum si carduri de credit pentru persoanele fizice, continuand activitatea TBI Credit. Deocamdata, nu va cuprinde in portofoliu si credite imobiliare, insa le are in vedere pe viitor.

"Ca domenii de activitate ale IMM-urilor cu care am lucrat, am avut experiente fericite in perioada 2008-2012 cu sectorul medical, agricultura, transporturile de persoane si marfuri, sectorul de energie regenerabila, cu HoReCa si turismul. Vom credita firme din diverse domenii in functie de modul cum va evolua economia. (...) Vom construi niste produse speciale pentru agricultura, cum este creditul cu rate sezoniere, mai incercam sa construim un produs special pentru sectorul medical", a aratat directorul executiv al bancii.

Directorul bancii apreciaza ca IMM-urile vor accesa imprumuturi in lei in proportie de 70-80%.

Finantarile necesare pentru asigurarea creditarii vor veni de la banca-mama din Bulgaria, care a acordat deja sucursalei romanesti un capital de lucru de 20 de milioane de euro.

Un alt obiectiv al bancii pentru acest an este sa ajunga la active de 100 milioane de euro, care includ si o preluare de portofolii de la firma de leasing si cea de credite de consum.

"Dorim sa centralizam toata partea de activitate in banca in viitor, vrem ca banca sa fie vehiculul principal in Romania", a precizat Mircea.
In ceea ce priveste intrarea pe piata bancara romaneasca intr-un moment in care sistemul bancar nu si-a revenit inca dupa criza, iar creditarea se mentine la un nivel redus, directorul TBI Bank a explicat ca idea grupului TBIF de a deschide o banca a aparut inca din anii 2002-2003.

Initial, grupul a dorit sa achizitioneze o banca existenta pe piata, insa in 2004 preturile de achizitie erau foarte mari, apoi a debutat criza si o lunga perioada nu a fost clar pretul la care se putea cumpara ceva.

In 2011, grupul a achizitionat o banca relativ mica din Bulgaria cu specific corporate, NLB Banka Sofia, aceasta devenind TBI Bank EAD si sub umbrela careia a fost deschisa sucursala din Romania, in baza "pasaportului european". TBIF a investit 35 milioane euro in banca din Bulgaria.

"Trebuie sa recunoastem ca sectorul bancar lasa loc inainte de criza unor banci noi, unor banci orientate spre retail, IMM-uri, loc pe care nu l-a luat nimeni intre timp, ba chiar din cota de piata a bancilor care au disparut din peisaj au luat ceilalti. Deci poate ca momentul deschiderii unei banci nu este atat de nepotrivit, ci poate fi un moment bun. Ea (banca - n.r.) vine intr-un mod natural de a inchide cercul de servicii pe care le aveam pe piata", a spus Mircea.

Directorul executiv al TBI Bank considera ca tot sistemul financiar-bancar si-a invatat lectia in urma crizei, institutiile au devenit mult mai prudente, iar piata s-a reasezat din punct de vedere al riscurilor.

Banca a deschis deocamdata trei unitati in Bucuresti, urmand in luna mai sa fie inaugurate doua agentii noi, la Iasi si Constanta.
"Vom continua deschiderea in orasele mari unde avem un portofoliu semnificativ de clienti, la Bacau, Timisoara si Craiova. Anul acesta vom avea cinci agentii in tara si cinci in Bucuresti", a mai spus Mircea.

Investitia bancii bulgare in deschiderea sucursalei din Romania, incluzand reteaua de unitati si infrastructura IT, se ridica la circa trei milioane de euro.

TBI Leasing si TBI Credit au 17 sucursale in tara, dintre care unele se vor transforma in unitati bancare incepand de anul viitor.
Pentru deschidere, banca a recrutat intern peste 25 de persoane in functii de middle management si ofiteri, urmand ca personalul sa ajunga la 200-250 de angajati pana la finele anului odata cu extinderea retelei.

TBI Leasing si TBI Credit sunt controlate in proportie de 99,99% de TBIF Financial Services Group, companie inregistrata in Olanda in 2001 si detinuta de grupul israelian Kardan.

TBI Leasing a finantat anul trecut bunuri in valoare de 28 milioane de euro, in crestere cu 27% fata de 2011, semnand 827 de contracte noi. La randul sau, TBI Credit a acordat finantari noi de 24 milioane de euro pentru 30.000 de contracte, fata de 22 milioane de euro in 2011.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri