Actiunile Avon au crescut puternic pe 14 mai, cu pana la 20%, in urma informatiilor referitoare la o propunere de achizitie a companiei la un pret de trei ori mai mare decat cotatia titlurilor. Compania a anuntat insa ca zvonul este fals, ceea ce a dus la scaderea puternica a actiunilor.

Aceasta nu ar fi prima schema speculativa a lui Nedev, care ar fi procedat intr-un mod similar in cazul companiilor Tower Group si Rocky Mountain Chocolate Factory.

In fiecare dintre aceste cazuri, Nedev este acuzat ca a cumparat actiuni prin intermediul unei firme fantoma din Bulgaria. Momentul achizitiilor de actiuni este important, acestea avand loc chiar inainte de aparitia zvonurilor legate de ofertele de achizitie a acestor companii.

Documentele au fost scrise de Nedev si depuse la Comisia americana pentru bursa si valori mobiliare (SEC).

Citeste si:

Mai multi analisti s-au aratat suprinsi de faptul ca nimeni nu a remarcat greselile de scriere si existenta a doua nume pentru presupusul cumparator al actiunilor, un fond de investitii din Bulgaria, Strategic Capital Partners Muster.

SEC a anuntat ca, desi profitul obtinut de Nedev a fost mic, institutia a obtinut un ordin judecatoresc pentru blocarea a doua conturi, cu active de circa 2 milioane de dolari, administrate de Nedev.

In reclamatia facuta de SEC la un tribunal din Manhattan, institutia sustine ca frauda lui Nedev a provocat daune importante pietei bursiere americane, subminand increderea investitorilor in sistemul Edgar, prin intermediul caruia peste 300.000 de companii, firme de investitii si persoane fizice il folosesc pentru inregistrarea declaratiilor catre SEC.

Potrivit SEC, ofertele de preluare pentru Avon si Rocky Mountain Chocolate au fost facute prin intermediul a doua fonduri de investitii necunoscute, PTG Capital Partners si PST Capital Partners, care au obtinut aprobare sa depuna documente in baza de date Edgar.

Sursa foto: Shutterstock