Aproape 5 milioane de romani inca mai detin actiuni provenite din “Marea Privatizare” desfasurata in anii ’90, majoritatea nefiind constienti de acest fapt. Bursa estimeaza ca detinerile acestora ajung la un total de 350 mil. euro, capital pe care vrea sa il scoata la lumina printr-o serie de masuri ce pleaca de la spoturi publicitare, pana la schimbarea legislatiei in vigoare.

“In sectiunea 1 a Depozitarului Central sunt in prezent doua mari grupe de actionari. Primul grup este de circa 4 milioane de persoane, care credem ca au conturi bancare si despre care exista ceva mai multe date. Al doilea grup este de circa 4-5 milioane de persoane, despre care nu se stie mai nimic, si in cazul carora nu au mai existat actualizari, fiind chiar posibil ca o parte sa fi decedat intre timp. Acestia din urma au o detinere mediana de 60-70 lei, insa estimam ca totalul actiunilor pe care le controleaza au o valoare de 350 mil. euro”, a declarat Ludwik Sobolewski, directorul general al Bursei de Valori Bucuresti.

La Depozitarul Central, institutia care asigura compensarea si decontarea tranzactiilor cu instrumente financiare si totodata tine evidenta actionarilor, exista doua sectiuni unde sunt depozitate actiunile investitorilor. In sectiunea 1 se afla persoanele care detin actiuni, dar care nu au deschis un cont la o firma de brokeraj, sau care au cerut intentionat ca titlurile detinute sa fie transferate in aceasta sectiune (in general investitori inactivi). In cealalta sectiune se afla detinerile persoanelor care au un cont deschis la o firma de brokeraj (in general investitori activi).

Sectiunea 1 ar trebui sa dipara; este un fel de gaura neagra in care exista niste bani, 350 mil. euro, cu care nu se intampla nimic. Ganditi-va ce s-ar intampla daca aceste actiuni ar incepe sa fie tranzactionate - Ludwik Sobolewski, CEO BVB

In timpul “Marii Privatizari” din anii ’90, milioane de romani au primit gratuit actiuni, o buna parte din acestia nefolosindu-se niciodata de ele, uitand intre timp ca le detin, sau chiar decedand. Din acest motiv, in prezent cea mai mare parte din investitorii aflati in Sectiunea 1 sunt inactivi, iar actiunile detinute de acestia nu sunt folosite in niciun fel, chiar daca o parte din ele dau dreptul detinatorilor sa incaseze dividende sau alte beneficii. Pentru a afla daca inca mai detine actiuni intr-o companie listata, o persoana trebuie sa faca o solicitare in acest sens catre Depozitarul Central.

Vrem sa intensificam comunicarea cu acesti actionari; avem in plan si realizarea unui spot TV publicitar pentru informarea populatiei - Silvia Buicanescu, CEO Depozitarul Central

“Aceasta sectiune ar trebui sa dipara; este un fel de gaura neagra in care exista niste bani, 350 mil. euro, cu care nu se intampla nimic. Ganditi-va ce s-ar intampla daca aceste actiuni ar incepe sa fie tranzactionate”, a mentionat Ludwik Sobolewski.

“O mare parte din persoanele din Sectiunea 1 nu stiu, sau nu se obosesc sa se intereseze ce se intampla cu actiunile pe care le au. Vrem sa intensificam comunicarea cu acesti actionari; avem in plan si realizarea unui spot TV publicitar pentru informarea populatiei”, a declarat Silvia Buicanescu, directorul general al Depozitarului Central.

Sobolewski: ‘Cuponarii’ ar trebui sa fie distribuiti aleatoriu firmelor de brokeraj

Seful Bursei de la Bucuresti spune ca a discutat cu reprezentantii Autoritatii pentru Supraveghere Financiara anumite solutii pentru rezolvarea problemei investitorilor inactivi proveniti din vremea ‘cuponiadei’.

“Sfatul meu catre ASF este ca respectivele conturi inactive din sectiunea 1 sa fie distribuite in mod aleatoriu caselor de brokeraj din piata, masura care evident ar fi luata pe baza unei noi legi. Aceasta este insa doar o rezolvare pe jumatate a problemei. Chiar daca am face aceasta distributie, tot nu vom stii nimic despre respectivii actionari, asa ca va fi job-ul brokerului sa contacteze detinatorul de actiuni”, a mentionat Sobolewski.

De ce insa ar vrea o casa de brokeraj sa isi asume o asemenea responsabilitate in conditiile in care respectivii investitori au in general actiuni in valoare de doar cateva zeci sau sute de lei?

“Sigur ca nu este deloc distractiv sa te ocupi de un client cu actiuni de 60 de lei, dar daca ai 20.000 de astfel de clienti situatia se schimba. De asemenea, cel mai mare castig pentru firma de brokeraj nu este comisionul pe care il va face atunci cand acea persoana vinde cateva zeci de actiuni, ci mai degraba persoana in sine. Poate ca respectiva persoana are ceva mai multi bani, poate vede ca ar putea incasa dividende, si poate ca brokerul il poate convinge sa devina investitor activ in actiunile unor companii romanesti listate pe bursa”, a mentionat directorul BVB. Ludwik Sobolewski a recunsocut ca in prezent exista temeri in randul brokerilor, in special legate de formalitatile pe care o astfel de schimbarea le-ar presupune.

Polonezul spune ca o alta solutie ar putea fi crearea unui instrument financiar tranzactionabil,pe baza actiunilor inactive din Sectiunea 1, pe modelul unui ETF (exchange traded fund).

“Chiar si transferul acelor actiuni catre fondurile de pensii pilonul III ar putea fi o solutie; orice masura ar fi mai buna decat situatia actuala in care avem doar o gaura neagra”, a concluzionat Ludwik Sobolewski.

Foto: Shutterstock / Crowd

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri