Reprezentantii Franklin Templeton, compania care administreaza Fondul Proprietatea (FP), spun ca sunt dezamagiti de recentele afirmatii ale ministrului Economiei, Mihai Tudose, care s-a declarat impotriva listarii Societatii Nationale a Sarii (Salrom). De asemenea, acestia adauga faptul ca ar fi dispusi sa accepte costurile legate de listarea Salrom.

Mihai Tudose declarase anterior ca ministerul pe care il conduce nu va lista Salrom pe bursa si nici nu intentioneaza sa vanda compania. “Fondul Proprietatea sa ne faca oferta daca vrea sa vanda”, a mai spus Tudose intr-un interviu pentru Ziarul Financiar.

De cealalta parte, administratorul Fondul Proprietatea, companie care controleaza 48,99% din Salrom, subliniaza ca afirmatiile lui Tudose contrazic un comunicat de presa al Guvernului in care isi exprima intentia de a continua programul de listari al altor companii detinute de stat, inclusiv Salrom.
“Analiza portofoliului actual al statului a relevat existenta a trei categorii de societati nationale care pot contribui la cresterea lichiditatii si a volumelor de tranzactionare de pe Bursa de Valori Bucuresti (BVB): — Societati detinute majoritar de stat si neprivatizate (ex. Hidroelectrica, Portul Constanta, Aeroporturi Bucuresti, Salrom)”, se mentioneaza in comunicatul de presa publicat de Guvern in data de 29 aprilie 2015.

De asemenea, conform Ordonantei de Guvern nr. 88/1997 referitoare la privatizarea companiilor comerciale, Ministerului Economiei ii este interzis sa achizitioneze actiuni la companiile de stat, inclusiv la Salrom.

„Ca urmare, o ofera de vanzare facuta de catre Fondul Proprietatea catre Ministerul Economiei, ar fi inutila pentru Minister, mai putin in cazul in care Guvernul intentioneaza sa modifice legislatia actuala pentru a permite Ministerului sa achizitioneze actiuni. Nu avem informatii conform carora Guvernul ar intentiona sa modifice legislatia actuala referitoare la privatizari pentru a permite Ministerului Economiei sa cumpere actiunile detinute de Fond la Salrom”, spun oficialii Fondul Proprietatea.

Acestia au mai adaugat ca Guvernul Romaniei este deja restant in privinta angajamentului mentionat in Legea nr. 247/2005 de a lista toate intreprinderile de stat din portofoliul Fondului Proprietatea, inclusiv Salrom, pana la data de 31 decembrie 2014.

”Dorim sa ne reiteram convingerea ca Salrom este un candidat puternic pentru o listare de succes pe Bursa de Valori Bucuresti. Mai mult, dorim sa subliniem faptul ca Fondul Proprietatea ar fi dispus sa acopere toate costurile legate de listarea Salrom si ne exprimam disponibilitatea de a avea discutii constructive cu Ministerul Economiei pentru a finaliza aceasta tranzactie spre beneficiul companiei si al tuturor actionarilor sai”, a concluzionat Greg Konieczny (foto), managerul Fondul Proprietatea.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri