Romania a anuntat un randament indicativ de 200 puncte de baza peste mid swap rate la 10 ani (0,96%-0,97%), a declarat unul dintre aranjorii emisiunii, pentru Reuters. Obligatiunile pe 20 de ani sunt oferite la un randament indicativ cu aproximativ 50 de puncte de baza sub spread-ul pentru 10 ani, scrie Mediafax.

Initial, randamentul a fost anuntat la 205 puncte de baza peste mid swap, dar cererea buna din partea investitorilor a permis statului sa scada usor randamentul. Interesul mai ridicat este pe maturitatea mai scazuta. Bancile Citigroup, HSBC, Raiffeisen Bank International si UniCredit sunt aranjorii tranzactiei, estimata sa se incheie in cursul zilei de miercuri, 21 octombrie.

Romania are rating ""Baa3" din partea Moody's, respectiv "BBB-" din partea ageníilor de evaluare financiara Standard & Poor's si Fitch, calificativele fiind pe ultima treapta din categoria recomandata investitorilor.

Citeste si:

Rata platita peste mid swap reprezinta prima de risc ceruta de investitori. Astfel, in septembrie, Polonia s-a imprumutat semnificativ mai ieftin ca Romania, la un randament de 48 puncte de baza peste mid swap.

Ministerul Finnatelor s-a imprumutat cel mai recent de pe pietele externe cu exact un an in urma, pe 21 octombrie. Romania a atras atunci 1,5 miliarde de euro de pe pietele internationale, prin vanzarea de obligatiuni denominate in euro scadente peste 10 ani, la un randament de 2,973% pe an, un nou minim istoric. La deschiderea licitatiei, Ministerul Finantelor a anuntat un randament indicativ usor peste 3%, respectiv mid swap rate la 10 ani (1,12%) plus 200 de puncte de baza. Ordinele de cumparare au depasit 4 miliarde de euro.