Uniunea Europeana aloca 179,3 milioane euro pentru dezvoltarea tronsonului romanesc al unui gazoduct intre Bulgaria si Austria (BRUA), care va tranzita Romania si Ungaria, valoarea proiectelor de infrastructura energetica aprobate, majoritatea in Europa Centrala si de Est, fiind de 217 milioane euro.

Compania romaneasca care a solicitat finantare din partea Uniunii Europene pentru tronsonul romanesc al interconectorului dintre Bulgaria si Austria este Societatea Nationala de Transport Gaze Naturale Transgaz, scrie Mediafax.

Statele membre au aprobat in total 15 proiecte, in urma unei solicitari de propuneri in cadrul Facilitatii de Conectare Europeana (CEF), un program european de finantare a infrastructurii energetice, se arata intr-un comunicat al Comisiei EuropeneProiectele selectate vor creste securitatea energetica si vor contribui la eliminarea izolarii unor state membre fata de retelele energetice de la nivelul UE.Totodata, proiectele vor contribui la dezvoltarea pieteie europene a energiei si la integrarea energiei regenerabile in reteaua electrica.

“Astazi tintim acele regiuni ale Europei care au nevoie cel mai mult. Cu aceasta finantare, vom ajuta la asigurarea livrarilor si la integrarea pietei energetice europene, prin conectarea retelelor de-a lungul Europei. Trebuie sa continuam modernizarea retelelor energetice pentru a aduce orice tara inca izolata pe piata europeana a energiei.

In sectorul gazelor, granturile alocate vor acoperi, printre altele, studii de modernizare a retelei bulgare de transmisie a gazelor, operatiune care va imbunatati posibilitatile de transport al gazelor in regiune, in special in beneficiul Greciei, Romaniei, fostei Iugoslavii, Republicii Macedoniei si Turciei.

Va fi alocata finantare studiilor pentru proiectul Midcat, care va ajuta la eliminarea blocajelor de infrastructura intre Peninsula Iberica si Franta, si la conectarea livrarilor de gaze din Algeria si terminalele GNL din Spania cu restul Europei.

Totodata, va primi finantare interconectorul care leaga retelele de gaze din Romania, Bulgaria, Austria si Ungaria, se arata in comunicatul Comisiei Europene, potrivit caruia este o evolutie importanta pentru piata gazelor din UE, care va permite ca gazele din regiunea caspica si de la alti posibili furnizori, inclusiv de gaze naturale lichefiate, sa ajunga in Europa Centrala.

Asistenta financiara CEF este disponibila si pentru dezvoltarea infrastructurii de electricitate.Dintre cele 15 proiecte selectate, noua sunt in sectorul gazelor naturale (ajutor financiar de 207 milioane de euro) si sase in sectorul electricitatii (10 milioane euro).
Totodata, 13 proiecte sunt pentru studii, precum cele de impact asupra mediului (29 milioane euro) si doua pentru lucrari de constructii (188 milioane euro).

Propunerea Comisiei Europene de selectare a proiectelor a fost sustinuta de Comitetul de Coordonare CEF, format din reprezentanti ai statelor membre. Comisia Europeana urmeaza sa adopte oficial lista de proiecte, care va primi asistenta in cadrul CEF-Energy.

In cadrul CEF, in perioada 2014-2020 au fost alocate in total 5,35 de miliarde de euro pentru infrastructuraenergetica trans-eureopeana.Pentru a beneficia de finantare, o propunere trebuie sa aiba legatura cu un proiect inclus in lista de proiecte de interes comun. In prezent, pe aceasta lista figureaza 195 de proiecte de infrastructura energetica.

Dupa finalizare, fiecare proiect trebuie sa aduca beneficii semnificaive pentru minim doua state membre, sa creasca securitatea aprovizionarii cu energie, sa contribuie la integrarea pietei si sa incurajeze concurenta si reducerea emisiilor de dioxid de carbon. Lista este actualizata o data la doi ani.

In cadrul prime runde de propuneri pentru CEF-energy, in 2014, au fost acordate 34 de granturi, in valoare de 647 de milioane de euro.In 2015, au fost lansate doua runde de propuneri. In cadrul primei dintre acestea, au fost alocate 150 de milioane de euro proiectelor de infrasdtructura in energie. In cadrul celei de-a doua runde, au fost selectate 15 proiecte, dintr-un numar de 24.Propunerile care nu au fost selectate ar putea solicita din nou finantare, mai tarziu in acest an.

Sursa foto: symbiot / Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri