ASF a cerut in instanta Fondului Proprietatea sa plateasca aproape un milion lei, reprezentand comisioane de reglementare (si dobanzi) care ar fi fost platibile in mod normal ASF dar au fost achitate in baza unei decizii judecatoresti mai multor investitori FNI care aveau de recuperat bani de la ASF.

"In acest dosar, ASF solicita Fondului plata sumei de 958.686 lei (principal si dobanzi) privind anumite comisioane de reglementare care, in mod normal ar fi fost platibile ASF, dar pe care Fondul a fost obligat sa le plateasca mai multor investitori FNI, potrivit unei hotarari de validare a popririi pronuntata de Tribunalul Bucuresti", potrivit unui raport transmis de ASF Bursei de Valori Bucuresti.

Suma disputata este in legatura cu un litigiu castigat de catre investitorii FNI impotriva CNVM, actualul ASF.

"Administratorul Fondului este pe deplin increzator ca a actionat in conformitate cu decizia instantei, este pregatit sa sustina acest lucru si va informa actionarii in legatura cu evolutiile viitoare", se arata in raport.

Fondul Proprietatea ar fi trebuit sa achite comisioanele catre fosta CNVM, chiar daca executorul judecatoresc le-a luat bani din cont, si ar fi trebuit apoi sa-si recupereze aceste sume de la AAAS, a afirmat vicepresedinte ASF pentru piata de capital, Mircea Ursache.

"E din timpul CNVM-ului, cand administra FNI. (...) Fondul, in loc sa-si achite obligatiile din comision, pentru sumele pe care executorul judecatoresc i le-a luat din cont a zis ... Atunci ne judecam. Fondul trebuia aici sa plateasca, dupa care isi recupera banii de la AAAS. Nu are nicio legatura una cu alta, ei nu fac compensari. (...) Fondul Proprietatea este sunt acum restantier la ASF si nu este prea onorant", a declarat pentru Mediafax Ursache.

ASF a fost infiintata in 2013 prin preluarea si reorganizarea atributiilor si prerogativelor Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare (CNVM), Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor (CSA) si Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP).

Mai multi investitori la FNI au obtinut in instanta incepand cu finele anului 2010 decizii de executare silita a CNVM. Unii dintre acesti investitori s-au indreptat impotriva veniturilor pe care CNVM le obtinea din comisioane de reglementare, dupa ce nu au reusit sa obtina sumele din executarea silita a autoritatii.

Ulterior, prin legea de infiintare a ASF, s-a stabilit ca platile catre pagubitii FNI sa se faca din veniturile din privatizari obtinute de Autoritatea pentru Administrarea Activelor Statului (AAAS).

ASF a preluat activul si pasivul CNVM, in urma reorganizarii din 2013.

Sursa foto: Shutterstock / Sebastian Duda

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri