AIPC si-a retras unul dintre cele trei dosare deschise impotriva societatii. Pe rol a ramas cererea de interventie formulata de Asociatie prin care este contestata solicitarea SIF-ului de a inregistra la Oficiul Registrului Comertului (ORC) Bacau hotararile AGEA din 13 ianuarie. Potrivit unor reprezentanti ai SIF Moldova, acest dosar a fost amanat, noul termen fiind programat de instanta pe 30 martie, ziua in care era programata a doua data de inregistrare a procesului de consolidare a actiunilor.

In aceste conditii procesul de consolidare nu va mai putea respecta calendarul aprobat de actionari, insa reprezentantii SIF2 spun ca “fac demersuri pentru ducerea la indeplinire a hotararilor actionarilor”. In momentul de fata nu este clar daca actionarii SIF Moldova vor fi nevoiti sa aprobe un nou calendar al consolidarii actiunilor, avand in vedere ca precedentul nu va putea sa fie respectat.

De notat faptul ca SIF Moldova mai asteapta si aprobarea de catre ASF a prospectului privind consolidarea valorii nominale a actiunii SIF2, procesul neavand cum sa avanseze fara aceasta autorizatie.

In incercarea de a rezolva problema actionarilor inactivi, proveniti din perioada privatizarilor in masa din anii ’90, SIF Moldova a obtinut in ianuarie acordul actionarilor pentru consolidarea valorii nominale a unei actiuni de la 0,1 lei la 2,5 lei. Masura urma sa fie insotita si de o reducere a numarului de actiuni.

Procedura de consolidare acorda dreptul tuturor actionarilor sa aleaga intre intregirea numarului de actiuni pana la completarea unei actiuni consolidate prin aport in numerar sau restituire de aport la capitalul social. Restituirea aportului urma sa se faca la valoarea nominala a unei actiuni SIF Moldova (0,1 lei/unitate).

Citeste si:

SIF Moldova are in prezent 1,03 miliarde de actiuni, iar dupa consolidare ar urma sa aiba 41,5 milioane de actiuni, in conditiile in care pentru fiecare actiune noua vor fi consolidate 25 de actiuni vechi.

AIPC a criticat initiativa de consolidare a titlurilor SIF Moldova, mentionand ca masura este echivalentul unei expropieri, deoarece micii actionari ar fi lipsiti astfel de dreptul la proprietate.

“O asemenea ‘expropriere’ va interveni pentru toti actionarii care nu vor participa la procesul de rotunjire la intreg a actiunilor detinute, si pentru care SIF 2 Moldova propune doar o simpla restituire a aporturilor”, au mentionat anterior reprezentantii AIPC.

Asociatia a mai cerut ca o eventuala expropiere sa fie realizata contra unor despagubiri juste si prealabile, adica valoarea de piata a actiunii platita in avans (0,745 lei/actiune in prezent in comparatie cu 0,1 lei/actiune valoarea nominala a unui titlu SIF2).

Actiunile SIF Moldova au inchis luni in crestere cu 1,2%, pana la 0,74 lei/titlu. Avand in vedere aceasta cotatie, capitalizarea societatii este de 768 mil. lei.