Bursa de la Bucuresti este influentata de evenimentele externe, chiar daca impactul nu este imediat avand in vedere lichiditatea scazuta, iar masurile pe care autoritatile europene le vor lua in perioada urmatoare se vor rasfrange si asupra bursei locale, scrie Mediafax.

”Chiar daca corelatia nu se vede imediat, pe termen lung, evenimentele care au loc in Europa si masurile pe care autoritatile le vor lua pentru a impiedica aparitia lor se vor rasfrange, cu siguranta, si asupra bursei locale. Din pacate orice eveniment extern are impact asupra noastra, iar domeniul financiar si in special piata de capital este cel mai sensibil“, a declarat Lucian Isac, director general al Estinvest.

In acelasi timp, o comparatie intre indicele BET, etalonul pietei de capital locala, si principalii indici europeni, americani sau asiatici arata ca optiunea unei investitii pe bursa de la Bucuresti ar fi adus in ultimii ani un castig cu mult mai mare decat pe alte piete de capital din lume. Astfel, indicele BET a crescut de la 544 puncte in anul 2000 la 6.839 in prezent, echivalentul unei aprecieri de peste 12 ori.

Castigul adus de bursa de la Bucuresti a depasit si celebrii indici americani Dow Jones Industrial Average si S&P 500, care au crescut in perioada ianuarie 2000 - martie 2016 cu 60%, respectiv 40%. Pe de alta parte, indici importanti precum Stoxx 50, CAC 40 si FTSE 100 au fost pe rosu.

Pe de alta parte, lichiditatea redusa este una dintre principalele probleme care tine multi investitori departe de piata locala de capital. De asemenea, faptul ca romanii nu poseda in prezent un ”ABC„ bursier elementar ajuta la mentinerea unei umbre asupra unui vehicul financiar ce ar putea propulsa economia romaneasca.

Citeste si:
Hidroelectrica mai face un pas spre bursa: compania selecteaza...
Hidroelectrica mai face un...

Sursa foto: Shutterstock

Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Piete de capital »Citeste si
Cine sunt noii sefi ai Bursei de Valori Bucuresti
Setari Cookie-uri