Bursa de Valori Bucuresti (BVB) scadea cu 1,5% in prima parte a zilei de miercuri, actiuni precum cele ale Medlife (M) ajungand sa piarda chiar si 10%.

Evolutia vine in contextul in care Olguta Vasilescu, ministrul muncii, a declarat ca Pilonul II de pensii va deveni optional, uimind totodata prin afirmatia potrivit careia ea nici macar nu a stiut ca este cotizant la Pilonul II.

"Ceea ce vedem acum pe bursa este rezultatul ultimelor informatii aparute cu privire la viitorul fondurilor de pensii private obligatorii. Cel mai probabil au existat investitori care au incercat sa anticipeze evenimentul si au incercat sa iasa mai rapid de pe anumite actiuni, din acest motiv vedem scaderi puternic pe titluri mai putin lichide, precum Medlife", a declarat Marcel Murgoci, director de tranzactionare in cadrul casei de brokeraj Estinvest.

La ora 13:00, titlurile Medlife isi revenisera usor, scaderea acestora temperandu-se la 5%, pe fondul unui rulaj de 145.000 lei. Alte scaderi importante erau inregistrate de titlurile BRD (-3%), Digi Communications (-3,7%) si SIF Moldova (-6,4%).

Chiar daca nu se afla pe primele locuri in topul detinerilor fondurilor de pensii romanesti, actiunile companiilor farmaceutice reprezinta totusi parti importante din portofoliile acestora.

Fondul NN, de exemplu, controleaza actiuni Medlife in valoare de 41 mil. lei si actiuni Zentiva in valoare de 82 mil. lei, in conditiile in care cea mai importanta detinere este cea de la Fondul Proprietatea, evaluata la 484 mil. lei. Daca NN ar vrea sa vanda direct in piata actiunile M detinute, fondul ar avea nevoie de 228 de sedinte de tranzactionare pentru a-si lichida complet detinerea (avand in vedere lichiditatea medie a titlurilor Medlife).

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri