Furnizorul de servicii medicale private MedLife si-a anuntat planurile de a se lista pe Bursa de la Bucuresti printr-o oferta publica initiala care ar trebui sa se incheie pana la finele anului. Familia Marcu nu vinde actiuni in cadrul ofertei si va pastra controlul companiei, cel mai mare jucator de pe piata serviciilor medicale private. In cadrul ofertei, fondul de investitii V4C Eastern Europe Holding V si International Finance Corporation (IFC), membra a Grupului Bancii Mondiale, intentioneaza sa vanda cumulat un pachet de 44% din actiunile MedLife. Familia Marcu ramane cu 51%, iar IFC cu cel putin 5%.

"MedLife anunta azi intentia V4C Eastern Europe Holding V si a International Finance Corporation (IFC), membra a Grupului Bancii Mondiale, de a lansa o oferta publica initiala de actiuni existente, ce urmeaza sa aiba loc dupa aprobarea Prospectului de catre Autoritatea de Supraveghere Financiara din Romania. Oferta va consta intr-un numar de pana la 8,84 milioane actiuni existente, reprezentand pana la 44% din totalul numarului de actiuni existente ale companiei", se arata in anuntul MedLife privind intentia de listare.

MedLife vrea sa solicite admiterea la tranzactionare a actiunilor sale pe piata spot reglementata a Bursei de Valori Bucuresti dupa aprobarea Prospectului si dupa inchiderea ofertei.

Este asteptat ca oferta sa fie finalizata pana la sfarsitul anului 2016, sub rezerva unor conditii de piata si cu aprobarea prospectului de catre Autoritatea de Supraveghere Financiara din Romania”, noteaza MedLife.

Cum arata oferta de actiuni MedLife

In cadrul ofertei ar urma sa fie vandute pana la 8.840.480 actiuni existente, reprezentand pana la 44% din numarul total de actiuni. Fondul de private equity V4C va vinde intreaga sa participatie de 36,25%, in timp ce IFC va realiza un exit partial a detinerii sale curente de 12,75% in MedLife.

Actionarii ramasi, familia Marcu si IFC, au fost de acord sa-si asume angajamente ca nu vor vinde actiuni pentru o perioada de 6 luni. Compania nu va ridica capital nou in oferta publica si nu va primi nicio parte din veniturile obtinute.

Oferta va fi adresata investitorilor institutionali si de retail din Romania si, printr-un plasament privat, catre investitori institutionali internationali calificati din afara Statelor Unite. Raiffeisen Bank a fost numit lead global coordinator si lead joint bookrunner al ofertei. WOOD & Company Financial Services a fost numit co-global coordinator si joint bookrunner.

Care este actionariatul MedLife

Structura prezenta a actionariatului Medlife este: familia Marcu – 51%, fondul de private equity V4C–36,25005% si IFC – 12,74995%. Familia Marcu nu vinde nici o actiune in oferta si va detine in continuare 51% la finalizarea acesteia.

IFC ar urma sa detina cel putin 5% din actiunile companiei, in timp ce V4C intentioneaza sa iasa complet din actionariat. Free float-ul este de asteptat sa fie de pana la 44%.

"Prin intermediul acestei oferte, investitorii vor avea acces la o oportunitate unica de a investi in liderul pietei private de sanatate din Romania si unul dintre cei mai mari furnizori de servicii medicale private din Europa Centrala si de Est, pentru a obtine expunerea la piata cu cea mai mare rata de crestere a serviciilor medicale private in Europa Centrala si de Est", a declarat Mihai Marcu, presedintele Consiliului de Administratie MedLife.

Cum arata afacerile MedLife

MedLife este cel mai mare furnizor de servicii private de sanatate din Romania. Compania este, de asemenea, din punct de vedere al vanzarilor, una dintre marile companii private de sanatate din Europa Centrala si de Est. De-a lungul istoriei sale, MedLife si companiile pe care acesta le controleaza au avut peste 5 milioane de pacienti unici, echivalent cu aproximativ unul din patru romani. In perioada mai–iulie 2016, clinicile Grupului au oferit servicii in medie la 8.300 de pacienti zilnic, iar laboratoarele sale au efectuat peste 28.000 de teste in medie pe zi.

Activitatile de baza ale MedLife sunt derulate prin intermediul a sase linii de business:

  • Corporate – furnizeaza servicii de medicina muncii si planuri de sanatate pentru companii, inclusiv Pachete de Preventie in Sanatate (“PPS”);
  • Clinici – furnizeaza servicii medicale in ambulatoriu, diagnostic si imagistica medicala;
  • Spitale – furnizeaza servicii generaliste si specializate pentru pacienti
    in regim de spitalizare continua si de zi;
  • Laboratoare – furnizeaza o gama larga de teste biologice medicale;
  • Farmacii – localizate in anumite clinici sau spitale ale Grupului, furnizeaza medicamente si produse complementare fara prescriptie sau pe baza de prescriptie medicala;
  • Stomatologie – furnizeaza toata gama de servicii stomatologice.

La data de 30 septembrie 2016, grupul MedLife opera 36 de clinici, 8 spitale generaliste si specializate, 24 de laboratoare cu mai mult de 143 de puncte de colectare de analize medicale, 9 farmacii, 8 cabinete de stomatologie si servea peste jumatate de million de clienti PPS in Romania. Grupul furnizeaza servicii prin intermediul celei mai mari echipe de medici si asistente medicale din Romania, insumand aproximativ 1.900 medici si 1.000 de asistente medicale, la data de 30 septembrie 2016.

MedLife se concentreaza pe deservirea clientilor privati. In 2015 peste 88% din veniturile sale au provenit din sumele incasate cash pentru servicii si din vanzarile de PPS, in general catre clienti corporatisti.

In anul financiar incheiat la data de 31 decembrie 2015, vanzarile totale ale grupului insumau 391 milioane lei (88 milioane euro cu o EBITDA de 55,7 milioane lei (12,5 milioane lei). Vanzarile in primele noua luni din 2016 au insumat 361,5 milioane lei (80,8 milioane euro), cu o EBITDA 38,9 milioane lei (8,7 milioane euro).

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri