Media de depunere a clientilor din Romania ai Saxo Bank a fost de 47.000 euro anul trecut, cifra mai mare decat cea inregistrata in celelalte tari din regiune de banca daneza specializata in tranzactionarea si investitiile online.

Varsta medie a investitorului roman pe pietele internationale de capital este de35 - 40 ani, potrivit danezilor.

„Mai mult, din interactiunea directa cu clientii, constatam un apetit pentru antreprenoriat al clientilor din Romania, la polul opus fiind cei care aleg metodele… traditionale, adica depozitul bancar sau chiar… salteaua drept practici valide, sigure de prezervare a capitalului”, mentioneaza, intr-un comunicat de presa, Laurentiu Nedelcu, manager pentru Europa Centrala si de Est in cadrul Saxo Bank.

Venitul anual net mediu al investitorului roman: peste 40.000 - 50.000 EUR

Romanii care investesc pe pietele de capital – actiuni, indici bursieri, valute, marfuri – au o situatie stabila din punct de vedere financiar, mai spun reprezentantii bancii. Averea investitorilor romani e estimata (potrivit declaratiilor proprii) intr-un interval cuprins intre 250.000 si 500.000 de euro. Veniturile anuale ale romanilor care investesc pe burse sunt de aproximativ 50.000 de euro, ceea ce inseamna ca multi dintre cei care castiga peste 4.000 de euro net lunar in Romania se gandesc la investitii.

“Investitorii romani dispun de lichiditati de aproximativ 50.000 – 100.000 de euro pe care ii pot investi oricand, in functie de oportunitati”, mentioneaza reprezentantii Saxo Bank.

Citeste si:
Saxo Bank isi deschide butic de brokeraj in Rusia
Saxo Bank isi deschide butic...

Situatiile volatile sunt paradisul traderilor activi, pentru ca pot folosi volatilitatea in avantajul lor. De cealalta parte, multi dintre investitorii pe termen lung aleg sa inchida pozitiile sau sa faca hedging folosind CFD-uri sau optiuni pentru a limita orice pierderi in perioadele de volatilitate.

Studiul Saxo Bank arata ca exista o tendinta a investitorului roman de a fi mai conservator, de a nu se grabi sa iasa dintr-o pozitie, chiar daca pe termen scurt pretul ajunge sa scada sub pretul de achizitie, iar multi dintre cei care au fonduri aditionale la dispozitie aleg mai degraba sa faca double-down, adica sa profite de scaderi pentru a cumpara mai mult si a-si scadea astfel media pretului de intrare. Saxo Bank afirma ca asa s-a intamplat cu multi clienti romani in ianuarie, profitand de revenirea ulterioara a pietelor.

In ceea ce priveste tranzactiile din piata aurului, romanii tranzactioneaza fie aur spot in pereche cu dolarul sau euro (XAUUSD, XAUEUR), fie sub forma de contracte futures sau ETF-uri.

“Nu multi vad insa in aur o investitie de termen lung, ci mai degraba il folosesc in strategiile lor pe termen scurt, intraday chiar, ceea ce e lesne de inteles daca ne uitam graficele cu evolutia de la sfarsitul anului trecut si pana acum”, concluzioneaza reprezentantii bancii daneze.

Citeste si:
Bursele externe, tot mai cautate de romani
Bursele externe, tot mai...


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Piete de capital »Citeste si
Setari Cookie-uri