Raluca Tintoiu, CEO NN Pensii a explicat la WALL-STREET 360 ca lichiditatea bursei este cruciala pentru fondurile de pensii, care au plasamente de aproape 1 miliard de euro in acest moment in piata de capital, circa 20% din activele totale.

In prezent, oferta de pe bursa romaneasca nu este suficient de diversificata, fiind concentrata pe cateva sectoare, precum energie, utilitati sau financiar.

“Daca ne uitam la PIB-ul tarii, vedem o serie de sectoare importante, unde ne-ar placea sa avem expunere. Asteptam sa vedem noi emitenti si speram sa fie din zona serviciilor, retail-FMCG, telecom sau IT&C. Roamnia are o dezvoltare solida si un potential important, pe care ni l-am dori exploatat si pe bursa”, a declarat Raluca Tintoiu, in emisiunea “Dezvoltarea pietei de capital”, sustinuta de Fondul Proprietatea.

Majoritatea fondurilor de pensii au un profil de risc echilibrat, plasamentele in actiuni reprezentand circa 20% din total. In portofoliile fondurilor de pensii, valorile investitiilor in actiuni sunt aproape de aceste sume, asa ca nu vor fi plasamente suplimentare in viitorul apropiat.

“Pe de alta parte, dinamica industriei este una serioasa. Intr-adevar, anul acesta suntem dezamagiti de stadiul implementarii reformei pensiilor, dar speram ca lucrurile sa se schimbe, asa ca daca vor creste activele, se va vedea inclusiv in cresterea expunerii in piata de capital”, a explicat Tintoiu.

CEO-ul NN a subliniat ca listarile companiilor de stat sunt esentiale pentru dezvoltarea pietei si ca vointa puternica este foarte importanta. “E nevoie de vointa politica, determinare si curaj de a continua reforma si transparentizarea. Guvernul a demonstrat ca se poate, au fost listate companii care performeaza foarte bine si inca sunt multe unde se mai pot imbunatati standardele de eficienta si guvernanta corporativa”.

Daca oferta bursei nu se va diversifica in curand, fondurile de pensii s-ar putea reorienta spre a investi in alte companii sau indici din alte tari. “Ne dorim sa investim in Romania. Echipele noastre sunt specialiste in companii romanesti si focusul nostru e aici. Dar putem decide oricand sa luam expunere pe companii bune, din alte tari europene”, a mai spus Tintoiu.

Aceasta a mai spus ca si-ar dori mai multi emitenti, inclusiv companii private, ca parte din planul de progres catre statutul de piata ermergenta, care ar aduce o crestere de valoare si interes crescut din randul investitorilor.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri