Biserica Anglicana isi vinde din investitiile pe burse. Se teme ca guvernele nu vor putea ajuta economia globala

Temerile ca economia globala va incetini si ca guvernele nu vor putea face nimic sa sustina cresterea au determinat Biserica Anglicana sa ia decizia de a vinde o parte consistenta a portofoliului de investitii pe bursa, care include actiuni la companii precum Alphabet (Google), Microsoft, companii farmaceutice, producatorul de bere SABMiller sau Vodafone.

Administratorii responsabili de fondul de investitii de 7 miliarde de lire sterline al Bisericii Anglicane au obtinut anul trecut un randament de 8,2%, mai bun decat piata, dar au avertizat ca vor avea dificultati sa continue in acelasi ritm, potrivit publicatiei britanice The Guardian.
In ultimii 30 de ani, randamentul mediu anual al fondului a fost de 9,7%.

Principalul administrator al averii Bisericii Anglicane, sir Andreas Whittam Smith, a explicat ca volatilitatea de pe pietele de capital a stat la baza deciziei din luna martie de a vinde active totalizand aproximativ 250 de milioane de lire sterline din portofoliul de actiuni.

Activele de 250 de milioane de lire sterline reprezinta peste 6% din plasamentele in actiuni ale fondului de investitii, care se ridica la un total de 4 miliarde de lire.

„Nervozitatea investitorilor este determinata de sentimentul ca guvernele si-au pierdut puterea de a inversa o incetinire a economiei. In trecut ar fi redus dobanzile, dar acum, cu ratele dobanzilor aproape de zero, acest remediu nu mai este disponibil. De asemenea, este greu de crezut ca dobanzile negative pot asigura stimulul necesar sau ca guvernele ar permite expansiunea masei monetare”, a declarat in raportul anual Whittam Smith, unul dintre administratori.

Citeste si:
Lanțul de florării Magnolia deschide două noi puncte de lucru în...
Lanțul de florării Magnolia...
Citeste si:
8 remedii pentru ameliorarea durerii in gat
8 remedii pentru ameliorarea...

Riscul este ca activitatea economica va incetini si va ramane blocata asa

Potrivit raportului anual, randamentul intregului fond a depasit anul trecut rata de castig adusa de bursa de la Londra, care a inregistrat un avans infim, de numai 1%.

Pe langa bursa, Biserica Anglicana are si alte investitii, precum terenuri, paduri si alte proprietati.

Citeste si:
Biserica Anglicana critica Amazon, chiar daca face bani de pe urma lor
Biserica Anglicana critica...
Sursa foto: Shutterstock

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »Setari Cookie-uri