Sergiu Negut spune ca listarea impune un anumit grad de transparenta, care se poate dovedi un obstacol, uneori.

“Cand esti listat, nu mai poti face toate lucrurile de dinainte. Nu ma refer la potlogarii, ci la lucruri serioase. Daca faci o negociere pentru o investitie privata, transparenta nu este ceea ce isi doreste un investitor in serie. De exemplu, fondurile de investitii nu publica parametrii investitiilor lor. Trebuie sa te gandesti bine ce vrei sa faci si la ce iti foloseste. Listarea pe bursa nu este o decizie pe care sa o iei inapoi dupa 6 luni, este un angajament pe termen lung”, a declarat Negut, la emisiunea Profesionistii in Investitii.

In Romania sunt inca multe companii care nu vor sa se listeze, pentru ca antreprenorii sunt foarte multumiti de “pravalia” lor, care are cifra de afaceri de zeci de milioane. Pentru listare, SRL-ul cu 3 asociati trebuie sa devina SA si sa isi creasca baza de actionari si multi nu sunt dispusi sa faca aceste schimbari.

De de alta parte, sunt si alte companii, majoritatea din zona de tehnologie, care se uita la listare si vad si alte avantaje, cum ar fi sa dea beneficii sub forma de stock options unor angajati-cheie din companie.

Este posibil sa vedem niste companii la bursa in perioada urmatoare. Suntem intr-un moment in care, daca nu crapa pietele financiare si entuziasmul antreprenorial, cred ca vom vedea listari, care vor trezi si investitorul amator. Un randament de 9% suna mai bine decat titluri de stat sau investitie intr-o garsoniera pe care sa o inchiriezi”.

Este listarea o varianta viitoare si pentru compania care s-a finantat recent printr-o emisiune de obligatiuni pe AeRo?

“frufru este o companie dinamica si in plina crestere, care isi seteaza urmatorii pasi mai degraba intr-un mod oportunist. Acum un an, ideea de obligatiuni nu era in planul nostru de dezvoltare strategica. Nu am luat in calcul concret ideea de listare dar nici nu o excludem”, a mai spus Negut.

Acelasi raspuns este valabil si pentru alte companii in care Sergiu Negut este implicat in acest moment. Acesta spune ca, pentru fiecare dintre aceste businessuri se face constant o analiza profunda si se iau in calcul toate optiunile, de la business angel, la imprumuturi, obligatiuni, listare pe aero sau crestere pana la nivelul de atragere a unei investitii de tip private equity.

“De indata ce AeRo a aparut si a inceput sa fie utilizat ca platforma de tranzactionare pentru companiile mici, a devenit o optiune in analizele strategice”.