Transportatorul national de gaze Transgaz plateste circa 775.000 de euro pentru a-si pazi obiectivele

Societatea Nationala de Transport Gaze Naturale Transgaz Medias va plati 3,45 milioane de lei (aproape 775.000 euro), fara TVA, pentru servicii de paza la obiectivele pe care le detine, acestea fiind asigurate de mai multe firme de paza si protectie prin contracte de valori diferite, incheiate in urma negocierii.

Compania a ales procedura de negociere fara publicarea unui anunt de participare din cauza unei situatii de “urgenta extrema survenita in urma unor evenimente care nu puteau fi prevazute”, potrivit News.ro.

Contractele au fost incheiate la finele lunii iunie, dupa ce la inceputul aceleiasi luni inspectorii de concurenta ai Comisiei Europene au efectuat o inspectie inopinata la mai multe companii "active in furnizarea si transportul de gaze naturale" din Romania, printre care si Transgaz, pe care le suspecteaza de incalcarea legislatiei anti-monopol europene.

Celelalte doua companii in cauza sunt Romgaz si OMV Petrom. Surse din piata au precizat ca ancheta a fost declansata la plangerea Ungariei privind gazoductul Arad-Szeged, prin care Romania poate doar importa gaze naturale, in timp ce exporturile de gaze catre Ungaria nu sunt posibile.

De altfel, inspectorii DG Competition, autoritatea anti-monopol a Comisiei Europene, suspecteaza Transgaz de practici anticoncurentiale la transportul si furnizarea de gaze naturale, in special impiedicarea exportului de gaze naturale din Romania catre alte state din UE prin Ungaria.

Citeste si:
Schimbare la varf in Transgaz
Petru Vaduva a renuntat la...

Astfel, operatorul de gaze natural a anuntat ca va angaja o firma de avocatura cu experienta internationala, care trebuie sa apere compania in urma posibilului diferend care ar putea surveni dupa controlul Comisiei Europene, dar si in diferendul aparut in urma unui control efectuat de Curtea de Conturi in urma cu cateva luni.

Aceasta achizitie a fost aprobata marti de catre reprezentantii Ministerului Economiei in adunarea generala a actionarilor si a fost motivata de faptul ca juristii angajati ai Transgaz nu au experienta in astfel de litigii. Cele noua contracte de paza pentru supravegherea obiectivelor Transgaz au fost incheiat la finele lunii iunie cu cinci firme de securitate, respectiv Legion Guard (Targu Mures), Ippon Med (Medias), Metropolitan Security (Medias), Mike-Security (Resita) si Top Guard Security (Bucuresti).

Compania de paza din Capitala a adjudecat patru contracte de la transportatorul national de gaze, in valoare de 1,37 milioane de lei, fara TVA (circa 300.000 euro), reprezentand aproape jumatate din totalul pachetului.

Transgaz are sediul central la Medias si sedii de exploatari teritoriale in zonele Cluj, Arad, Bacau, Brasov, Craiova, Braila, Constanta si Bucuresti. Transgaz, un monopol al transportului de gaze naturale din Romania, este controlat de stat, prin Ministerul Economiei, care detine 58,5% din actiuni.

Citeste si:
4 motive pentru a-ți cumpăra o locuință într-un cartier rezidențial
4 motive pentru a-ți cumpăra...

Compania este listata la Bursa de Valori Bucuresti si are o valoare de piata de 3,39 miliarde lei (760 milioane euro), la ultimul pret de inchidere, de 288 lei/actiune.

Sursa foto: INSAGO / Shutterstock

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »Setari Cookie-uri