Hidroelectrica are sanse sa fie listata pe bursa in acest an, a declarat ministrul Energiei, Victor Grigorescu, care a precizat ca procesul de pregatire a listarii ,,se deruleaza cu toate motoarele turate la maxim".

Cotarea la bursa va permite indeplinirea de catre Bursa de Valori Bucuresti (BVB) a conditiilor pentru a trece in categoria pietelor emergente, situatie care va insemna atragerea de investitori de categorie superioara si aprecierea generala a activelor romanesti, inclusiv a fondurilor private de pensii, au declarat vara aceasta sefii bursei, conform News.ro.

Listarea Hidroelectrica la bursa, cu un pachet de peste 20% din actiuni, este considerat cel mai important eveniment pentru piata de capital in aceasta perioada.

„Procesul de pregatire a listarii nu s-a oprit practic niciodata. Noi ne-am facut treaba si in timp ce Hidroelectrica se afla in procedura de insolventa, dar acest proces se deruleaza cu toate motoarele turate la maxim. Si sunt multe lucruri de facut acolo. Trebuie lamurite aspecte cu privire la structura activitatii companiei in anii urmatori, care sunt activele sau linia de business pe care compania se va concentra, care sunt zonele pe care compania trebuie sa le restructureze sau sa le eficientizeze, care este planul de investitii pentru anii urmatori”, a declarat Grigorescu, in interviul acordat News.ro.

Ministrul considera ca toate acestea sunt argumente care vor convinge investitorii sa investeasca si sa faca din acest proces de listare „poate unul dintre cele mai de succes listari pe care Romania le putea face”. Totusi, procesul de listare a Hidroelectrica nu se poate finaliza intr-un timp extrem de scurt, „dar el se deruleaza cu celeritate, cu toate motoarele pornite”.

Ministrul Energiei, despre listarea Hidroelectrica: Sunt multe lucruri care trebuie finalizate in toamna acestui an

Intrebat daca Hidroelectrica are sanse sa fie scoasa pe bursa in acest an, ministrul Energiei a raspuns: „Sanse cu siguranta exista”.
„Sunt multe lucruri care trebuie finalizate in toamna acestui an si vom vedea cum merge acest proces”, a afirmat Grigorescu.

Listarea Hidroelelctrica, o companie suficient de mare s foarte profitabila, este sigura aflata in acest moment pe agenda Bursei de Valori. Sefii bursei au cerut reprezentantilor statului, in calitate de actionar majoritar, un calendar clar de listare a Hidroelectrica si au primit semnale incurajatoare, chiar daca sefii din Ministerul Energiei se feresc sa isi asume un termen clar de listare a producatorului de energie.

Hidroelectrica ar deveni a treia companie de la bursa bucuresteana care ar indeplini criteriile MSCI - o companie internationala care acorda clasificarile pietelor si indicilor - si ar permite Bursei de Valori Bucuresti sa devina piata emergenta. Pentru a clasifica o piata la nivelul de piata emergenta, MSCI solicita cel putin trei companii listate cu o valoare de piata de cel putin 1,26 miliarde dolari (1,15 miliarde euro, la cursul actual) si cu o valoare a actiunilor tranzactionabile liber (free float) de minimum 630 milioane dolari (573 milioane euro).

Pentru a ridica statutul bursei din Bucuresti la nivelul unei piete emergente este nevoie de listarea unui pachet cuprins intre 20% si 25% din actiunile Hidroelectrica, pentru indeplinirea criteriului de free float.

"Pentru capitalizarea Hidroelectrica nu sunt probleme, depaseste limita impusa de MCSI", a declarat recent directorul general al BVB, Ludwik Sobolewski.

Hidroelectrica a anuntat, saptamana aceasta, ca estimeaza, pentru primele opt luni ale anului, un profit brut de peste 1 miliard de lei. Profitul brut inregistrat de Hidroelectrica dupa inchiderea contabila pe primele sapte luni din acest an este mai mare cu peste 13% fata de aceeasi perioada a anului 2015, in conditiile in care cifra de afaceri de 1,9 miliarde lei cumulata pana la sfarsitul lunii iulie 2016 este mai mica cu 8% fata de aceeasi perioada a anului trecut. Hidroelectrica a inregistrat pe primele sapte luni ale anului 2016 un profit brut de 913 milioane lei.
Hidroelectrica s-a aflat in insolventa din 20 iunie 2012 pana in 21 iunie 2016, insa in doua faze, pentru ca in perioada iunie 2013 – februarie 2014 a iesit din procedura judiciara.

Expertii spun ca Hidroelectrica este o companie atractiva pentru investitori, atat prin prisma rezultatelor financiare, cat si a capitalurilor detinute. Compania avea la 31 mai lichiditati de 1,6 miliarde lei (circa 350 milioane euro cash).
Producatorul de energie are acum 3.200 de salariati, fata de 5.239 salariati la momentul intrarii in insolventa.

Sursa foto: agerpresfoto

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri