“Nu cred ca singurul motor al dezvoltarii pietei de capital sunt companiile de stat; am vazut ca pana acum asa a fost. Nu spun ca este un lucru rau, deoarece sectorul energetic a avut de castigat din aceasta relatie cu bursa, dar mi-as dori sa vand si companii din domeniul privat listate. As vrea sa vad mai multa activitate si o crestere a viziblitatii in aceasta zona”, a declarat Victor Grigorescu, in cadrul unui eveniment care a marcat cinci ani de la listarea Fondul Proprietatea pe Bursa de Valori Bucuresti (BVB).

Ultima companie privata care s-a listat in piata principala a BVB a fost Teraplast, in 2008. In ultimii opt ani singurele IPO-uri inchise cu succes pe Bursa au fost cele realizate de companiile de stat Nuclearelectrica, Romgaz si Electrica.

“Pana la urma listarea nu este un scop in sine si ne intrebam pentru ce facem acest lucru? Listarea este un instrument pentru a creste performanta, dezvoltarea si modernizarea companiilor. Daca ne uitam la experienta din trecut cred ca avem motive de optimistm, chiar daca nu a fost un drum usor. Alaturi de Fondul Proprietatea, sectorul energetic a parcurs un drum lung, dar fructuos”, a mai adaugat Ministrul Energiei.

Hidroelectrica si Complexul Energetic Oltenia sunt cele mai importante companii nelistate din portofoliul Ministerului Energiei. Listarea Hidroelectrica ar urma sa aiba loc in noiembrie, potrivit celor mai recente declaratii ale administratorului judiciar Remus Borza.In privinta CE Oltenia, Grigorescu a mentionat ca nu poate da un calendar al listarii, in conditiile in care compania trebuie mai intai sa treaca printr-o reorganizare amanuntita.

Sursa foto: Mediafax