Chiar daca, din punct de vedere tehnic, Bursa de Valori Bucuresti indeplineste aproape toate criteriile de piata emergenta, problema lichiditatii ramane una importanta. Dan Popovici, CEO al OTP Asset Management, a declarat la emisiunea Profesionistii in Investitii, ca nu se asteapta la o imbunatatire a lichiditatii intr-un orizont rezonabil de timp.

“Este posibil sa exista o sansa sa vedem o imbunatatire pe o perioada scurta de timp si din punct de vedere tehnic. Insa, cred ca noi avem o problema structurala in acest moment la Bursa. Pana nu vom reusi sa atragem investitori locale si marile banci de investitii, nu cred ca vom reusi sa avem lichiditate mare”, a declarat Popovici.

Lipsa investitorilor este pusa pe seama lipsei unei oferte atractive, tinand cont ca numarul de listari pe piata reglementata este extrem de redus. Oficialul OTP spune ca avem in continuare mari probleme de abordare si mentalitate. Pe de o parte, antreprenorii romani nu vor sa fie transparenti si aleg in continuare creditul. Pe de alta parte, managementul companiilor de stat nu are dorinta de a se dezvolta, de a investi eficient banii atrasi in urma finantarii prin bursa.

“Companiile de stat ar trebui sa primeasca semnale puternice de la actionarul majoritar ca asteapta sa se dezvolte si sa isi creasca afacerile, dar si sa inteleaga ca sunt companii comerciale, nu vehicule de campanie electorala. Mai mult, daca statul isi doreste o piata de capital puternica, trebuie sa faca proiecte si campanii educationale si sa gandeasca stimulente pentru economisirea si investitiile pe termen lung”, a mai spus Dan Popovici.

In opinia sa, la bursa ar trebui sa existe o reprezentare puternica a PIB-ului, prin companii antreprenoriale. Acesta a dat exemplu momentul scaderii TVA-ului de anul trecut, managerii de fond din OTP Asset Management au cautat sa investeasca in companii listate, cu lichiditate si care sa beneficieze direct de cresterea consumului. “Am identificat atunci Albalact, care o sa dispara de pe bursa, si alte cateva companii mai mici si cu lichiditate putina”.

Pentru finalul acestui an, Popovici se asteapta la volatilitate pe pietele financiare, pe fondul evenimentelor care vor influenta semnificativ: alegerile din SUA, stirile despre Brexit, alegerile din Romania si valul de masuri populiste caracteristic perioadei de campanie electorala.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri