Romanii nu au o perceptie reala asupra riscului, considera Dan Popovici, CEO OTP Asset Management. Foarte multi cred ca un business propriu este mai putin riscant decat un portofoliu de actiuni, gradul de intelegere a informatiilor financiare fiind extrem de redus, in ciuda diferitelor programe de educatie derulate de diferite companii si institutii.

“Sunt multi oameni care vor sa investeasca intr-o afacere mica, o taraba, pe care o considera mai putin riscanta decat investitia intr-o actiune solida, detinuta de statul roman, cu monopol (cum este cazul Electrica sau Transgaz). Lumea nu are o perceptie reala asupra riscului. Educatia este un proces de durata, trebuie cladita increderea pas cu pas si crescut nivelul de intelegere a notiunilor financiare”, a declarat Dan Popovici in cadrul emisiunii Profesionistii in Investitii.

In opinia sa, toate institutiile financiare trebuie sa isi asume misiunea de a explica populatiei notiunile financiare, de a schimba mentalitatea de cautare de profituri mari, pe termen foarte scurt, si de a invata gandire in orizont de timp mai lung, in decenii.
Popovici a mai spus ca, la nivelul intregii piete, exista peste 430.000 de investitori in fondurile de investitii, dar peste 90% dintre acestia sunt in fonduri de investitii cu risc si randamente scazute.

"Nu cred ca lichiditatea BVB se va imbunatati intr-un orizont rezonabil de timp"

Chiar daca, din punct de vedere tehnic, Bursa de Valori Bucuresti indeplineste aproape toate criteriile de piata emergenta, problema lichiditatii ramane una importanta. Dan Popovici a declarat la emisiunea Profesionistii in Investitii ca nu se asteapta la o imbunatatire a lichiditatii intr-un orizont rezonabil de timp.

“Este posibil sa exista o sansa sa vedem o imbunatatire pe o perioada scurta de timp si din punct de vedere tehnic. Insa, cred ca noi avem o problema structurala in acest moment la Bursa. Pana nu vom reusi sa atragem investitori locale si marile banci de investitii, nu cred ca vom reusi sa avem lichiditate mare”, a declarat Popovici.

Lipsa investitorilor este pusa pe seama lipsei unei oferte atractive, tinand cont ca numarul de listari pe piata reglementata este extrem de redus. Oficialul OTP spune ca avem in continuare mari probleme de abordare si mentalitate. Pe de o parte, antreprenorii romani nu vor sa fie transparenti si aleg in continuare creditul. Pe de alta parte, managementul companiilor de stat nu are dorinta de a se dezvolta, de a investi eficient banii atrasi in urma finantarii prin bursa.

“Companiile de stat ar trebui sa primeasca semnale puternice de la actionarul majoritar ca astepata sa se dezvolte si sa isi creasca afacerile, dar si sa inteleaga ca sunt companii comerciale, nu vehicule de campanie electorala. Mai mult, daca statul isi doreste o piata de capital puternica, trebuie sa faca proiecte si campanii educationale si sa gandeasca stimulente pentru economisirea si investitiile pe termen lung”, a mai spus Dan Popovici.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri