Grupul Romelectro va demara in vara anului viitor, impreuna cu compania spaniola Duro Felguera, constructia termocentralei pe gaze naturale a Romgaz de la Iernut, care va fi finalizata si operationala in anul 2019, a declarat directorul general al Romelectro, Cristian Secosan, intr-o intalnire cu presa.

”In ianuarie 2017 incepe faza de proiectare a termocentralei. In functie de avize si autorizatii, estimam inceperea lucrarilor in iunie-iulie 2017”, a spus Secosan, conform News.ro.

Centrala va avea o capacitate instalata de 430 MW. ”Centrala de la Iernut va fi finalizata si pusa in functiune la sfarsitul lui 2019. Proiectul va avea o pondere de pana la 50% din afacerile companiei in anul 2018”, a precizat Secosan.

Romgaz a anuntat saptamana trecuta ca a incheiat un contract in valoare de 268,8 milioane euro cu asocierea formata din Duro Felguera si Romelectro pentru constructia unei centrale termoelectrice noi, cu ciclu combinat cu turbine cu gaze la Iernut. Echipamentele principale si ingineria de baza vor fi furnizate de Duro Felguera, iar Romelectro se va ocupa de lucrarile de constructii -montaj, de partea de inginerie de detaliu si livrarea echipamentelor auxiliare.

Echipamentele principale vor fi livrate la inceputul anului 2018. In prezent, Romelectro efectueaza la Burullus, in Egipt, lucrarile de montaj la o termocentrala in ciclu combinat de 1.200 MW, asemanatoare celei de la Iernut.

Citeste si:
Romgaz, contract de 27 mil. euro pentru o noua termocentrala la Iernut
Romgaz, contract de 27 mil....

”Lucrarea din Egipt va fi finalizata anul viitor. Intentia este de a transfera echipele de romani care lucreaza acolo si la proiectul de la Iernut. Valoarea contractului din Egipt se ridica la 30 milioane euro. Acolo lucreaza circa 200 de angajati romani”, a afirmat Secosan.

Compania incearca sa obtina alte contracte in Egipt, Arabia Saudita si in alte tari din Orientul Mijlociu, dar si in Africa sau Vietnam.

In Kosovo, Romelectro construieste o linie de inalta tensiune si cabluri electrice, la 110 si 220 kV, cu termen de punere in functiune in 2018. ”Am cautat sa ne extindem pe pietele externe cu pasi marunti. Dezvoltarea companiei trebuie facuta pas cu pas, nu brusc”, a mai spus Secosan.

Termocentrala noua de la Iernut este una din cele mai mari investitii in producerea de energie electrica facuta de o companie de stat dupa 1990. Cu exceptia reactoarelor 1 si 2 de la Cernavoda, aceasta este prima investitie a unei companii de stat in producerea de electricitate in ultimii 26 de ani.

Citeste si:
Romgaz:Ministerul Energiei a aprobat finantarea centralei de la Iernut
Romgaz: Ministerul Energiei a...

Proiectul va fi finantat din surse proprii ale Romgaz si din Planul National de Investitii. Romgaz a preluat termocentrala actuala de la Iernut in 2013 de la producatorul de energie termica Elcen pentru stingerea unei datorii de 653 milioane lei.

Grupul Romelectro este contractor, dezvoltator si investitor in proiecte din domeniul termoenergetic, hidroenergetic, transport si distributie energie electrica, protectia mediului si industrie.

Romelectro este compus din patru firme romanesti, compania Romelectro SA si alte trei, la care Romelectro este actionar majoritar: Institutul de Studii si Proiectari Energetice (ISPE), CELPI si Electromontaj Carpati Sibiu.

In prima parte a acestui an, a fost infiintata si firma Romelectro Arabia, entitate juridica saudita in care grupul Romelectro este actionar majoritar. In ultimele luni, Romelectro a infiintat doua sucursale in Egipt si Kosovo, prin care sa administreze contractele derulate in aceste tari.

Citeste si:
Coronavirus | Romgaz se gândește la amânarea livrarilor spre...
Coronavirus | Romgaz se...

Sursa foto: Kodda / Shutterstock.com

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »Citește și
Sfatul unui broker pe bursă în timpul crizei: Ai sânge rece sau stai spectator!
Setari Cookie-uri