Compania Romelectro vrea sa se extinda la export si tinteste Africa si tarile din Golful Persic. Directorul general al Romelectro, Cristian Secosan, a spus ca prioritarile companiei sunt exportul, zona unde compania a inceput sa castige deja o serie de proiecte, si participarea la investitii in sectorul industrial romanesc.

“Prioritatea este exportul. Avem traditie, avem oameni care stiu sa gestioneze proiecte”, a declarat Secosan intr-o intalnire cu presa.

Grupul Romelectro este contractor, dezvoltator si investitor in proiecte din domeniul termoenergetic, hidroenergetic, transportul si distributia energiei electrice, protectia mediului si industrie.

Compania detine o licenta de operare in Arabia Saudita si este “in linie dreapta” cu inregistrarea unei firme acolo. Scopul prezentei companiei in aceata tara este participarea la constructia de linii si statii electrice.

“Acesta este doar inceputul, pentru ca vrem sa ne facem tabara in Arabia Saudita, iar de acolo sa ne implicam in proiecte si in alte tari din Golf”, a afirmat Secosan.

Citeste si:
Arabia Saudita, liber la vize turistice: 24.000 de straini in 10 zile
24.000 de straini in doar 10...

Grupul este controlat de Viorel Gafita si este format din patru firme, respectiv Romelectro, ISPE, CELPI si Electromontaj Carpati Sibiu.

Secosan a adaugat ca Romelectro, alaturi de alte doua firme romanesti, va participa, in Egipt, la constructia unei termocentrale de 1.200 MW, la 100 kilometri de orasul Alexandria.

In cadrul acestui proiect, compania se va ocupa doar de montaj, iar in luna septembrie, cand vor incepe lucrarile, va trimite acolo 200 de angajati. Investitia este estimata sa se incheie in august 2017.

Pe langa acest proiect, Romelectro mai vizeaza participarea in constructia altor doua termocentrale in Egipt, de 800 MW fiecare.

Citeste si:
Mancam multe legume si fructe din IMPORT: cum arata balanta comerciala
Mancam tot mai multe legume...

Potrivit lui Secosan, Egiptul are in constructie 12 termocentrale pe gaze, fiecare cu o capacitate de 1.200 MW, si are in plan alte investitii in unitati de energie regenerabile de peste 5.000 MW, precum si termocentrale pe carbune de 4.600 MW.

Capacitatea instalata a sistemului energetic a Egiptului este de 30.000 MW, cu 10.000 MW mai mult decat Romania.

In Kosovo, compania participa la o licitatie derulata de Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare, pentru realizarea unor conexiuni intre statii electrice.

A doua directie de dezvoltare a Romelectro este industria, a spus Secosan, precizand ca asta se refera doar la Romania.

Citeste si:
14 branduri romanesti de fashion, la New York Women's Fashion
Musette, Braiconf, Venera...

“Urmarim niste proiecte. Putem sa facem proiecte de eficienta energetica, reduceri de costuri, distributia electricitatii, centrale in cogenerare, instalatii electrice. In aceste domenii intre 80% si 90% dintre echipamente sunt importate”, a adaugat seful Romelectro.

Compania Romelectro a avut anul trecut o cifra de afaceri de 50 milioane de euro, peste estimarile companiei si in crestere cu aproape o treime fata de nivelul de 38 milioane de euro in 2014.

Romelectro a trecut insa pe pierderi in 2015, de peste 1 milion de euro, de la un profit de circa 0,2 milioane de euro in 2014.

Contractorii din energie, petrol si gaze vad exportul ca pe “El Dorado”

Companiile contractoare din domeniile energiei electrice si petrolului si gazelor naturale incearca sa iasa cu proiecte in afara tarii, intrucat “in Romania piata a scazut.” In acest demers, Eximbank ar putea juca rolul unui ambasador, a spus seful Romelectro.

“Toti cu care am vorbit vad exportul ca pe un El Dorado. Dar, multe firme nu mai au referinte, si acum se chinuie sa si le faca. Noi ne-am cam pierdut referintele la export, ultimele au fost in 2005, pentru ca am lucrat mai mult in tara”, a adaugat Secosan.

In Romania, compania a participat la proiecte derulate de termocentrale precum CET Govora, Complexul Energetic Oltenia, ELCEN, Ecogen Buzau.

Pe pietele externe, Romelectro a fost implicat in proiecte atat in state europene, cat si din Africa si Asia.

El a adaugat ca, multe firme de profil sunt fie in insolventa, fie in lichidare, iar multe au pierderi. Motivul principal este lipsa proiectelor in tara, insa, pe de alta parte, unele dintre aceste firme nici nu au fost suficient de flexibile si nu s-au restructurat la timp.

“Eximbank a fost cumva reorientat spre export, ar putea sa ajute destul de mult firmele romanesti sa iasa in afara”, a mai spus Secosan.

Sursa foto: mediafaxfoto.ro

Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Companii »Citeste si
Deficitul comercial a depasit 10 miliarde de euro dupa primele 8 luni