Uneori spectaculoase, alta data plictisitoare, uneori se incheie in doar cateva minute, iar alta data se transforma in adevarate maratoane de peste zece ore, Adunarile Generale ale Actionarilor (AGA) reprezinta unele dintre cele mai importante evenimente din viata unei companii.

Asa cum numele sugereaza, Adunarile Generale ale Actionarilor reprezinta intalniri la care pot participa actionarii unor companii. Acestia isi exprima astfel optiunea fata de subiectele cuprinse pe ordinea de zi, respectiv fata de acele aspecte importante in evolutia societatii. Teoretic, situatia financiara a companiei este principalul criteriu in alegerea unor actiuni, iar AGA este locul in care se adopta decizii referitoare la situatia financiara.

Orice actiune platita da dreptul la un vot in AGA, daca prin actul constitutiv nu s-a prevazut altfel. Actul constitutiv poate limita numarul voturilor apartinand actionarilor care poseda mai mult de o actiune, insa aceste cazuri sunt mai rar intalnite.

Hotararile adunarilor generale se iau prin vot deschis. Votul secret este obligatoriu pentru numirea sau revocarea membrilor consiliului de administratie, respectiv a membrilor consiliului de supraveghere, pentru numirea, revocarea ori demiterea cenzorilor sau auditorilor financiari si pentru luarea hotararilor referitoare la raspunderea administratorilor companiei.

Actionarii care vor sa isi exprime votul in AGA, dar ca nu pot participa, pot vota prin reprezentare. Prin aceasta metoda, actionarul acorda o imputernicire unei alte persoane care va participa la AGA.

Impiedicarea accesului unui actionar ce indeplineste conditiile legii de a participa la AGA da dreptul oricarei persoane interesate sa ceara in justitie anularea hotararilor din Adunarea Generala.

Adunarea Generala Ordinara a Actionarilor (AGOA)

AGOA se intruneste cel putin o data pe an, in maximum 5 luni de la incheierea exercitiului financiar. In cadrul Adunarii Generale Ordinare a Actionarilor se discuta in general subiecte precum:

  • alegerea sau revocarea membrilor consiliului de administratie, ai consiliului de supraveghere si ai cenzorilor;
  • stabilirea bugetului de venituri si cheltuieli;
  • stabilirea programului de activitate pe exercitiul financiar urmator si, dupa caz, pronuntarea asupra gestiunii consiliului de administratie, respectiv a directoratului;
  • numirea sau demiterea auditorului financiar, in eventualitatea in care situatiile financiare ale societatii sunt supuse auditului financiar;
  • discutarea, aprobarea sau modificarea situatiilor financiare anuale si stabilirea dividendului;
  • stabilirea remuneratiei cuvenite, pentru exercitiul in curs, membrilor consiliului de administratie, respectiv membrilor consiliului de supraveghere si cenzorilor, daca nu a fost stabilita prin actul constitutiv;
  • gajarea, inchirierea sau desfiintarea uneia sau a mai multor unitati ale societatii.

Pentru validitatea deliberarilor AGOA este necesara prezenta actionarilor care sa detina cel putin un sfert din numarul total de drepturi de vot (cvorum/prezenta minima de 25%). De asemenea, hotararile adunarii generale ordinare se iau cu majoritatea voturilor exprimate. Acestea sunt insa reguli generale, care pot fi diferite in cazul anumitor companii care au in actul constitutiv alte prevederi.

Daca la prima AGOA nu sunt prezenti suficienti actionari (nivelul minim de cvorum nefiind indeplinit), Adunarea se va intruni la o a doua convocare, unde poate sa delibereze asupra punctelor de pe ordinea de zi a celei dintai adunari, indiferent de cvorumul intrunit, luand hotarari cu majoritatea voturilor exprimate. Pentru AGOA intrunita la a doua convocare, actul constitutiv nu poate prevedea un cvorum minim sau o majoritate mai ridicata.

Adunarea Generala Extraordinara a Actionarilor (AGEA)

AGEA se intruneste ori de cate ori este necesar, pentru abordarea unor teme mai variate decat cele din AGOA. Printre aceste teme se pot regasi:

  • majorarea capitalului social;
  • fuziunea cu alte societati, sau divizarea acesteia;
  • dizolvarea anticipata a societatii;
  • mutarea sediului societatii;
  • schimbarea formei juridice a societatii;
  • schimbarea obiectului de activitate a societatii;
  • infiintarea sau desfiintarea unor sedii secundare: reprezentante, sucursale, agentii;
  • conversia actiunilor nominative in actiuni la purtator sau a actiunilor la purtator in actiuni nominative;
  • conversia unei categorii de obligatiuni in alta categorie sau in actiuni;
  • emisiunea de obligatiuni;
  • reducerea capitalului social sau reintregirea lui prin emisiune de noi actiuni;
  • oricare alta modificare a actului constitutiv sau oricare alta hotarare pentru care este ceruta aprobarea adunarii generale extraordinare;

Pentru validitatea deliberarilor Adunarii Generale Extraordinare a Actionarilor este necesara la prima convocare prezenta actionarilor detinand cel putin un sfert (25%) din numarul total de drepturi de vot, iar la convocarile urmatoare, prezenta actionarilor reprezentand cel putin o cincime (20%) din numarul total de drepturi de vot.

Hotararile in AGEA sunt luate cu majoritatea voturilor detinute de actionarii prezenti sau reprezentati. De notat insa ca deciziile cu o importanta majora, precum modificarea obiectului principal de activitate al companiei, de reducere sau majorare a capitalului social, de schimbare a formei juridice, de fuziune, divizare sau de dizolvare a societatii se ia cu o majoritate de cel putin doua treimi din drepturile de vot detinute de actionarii prezenti sau reprezentati. In actul constitutiv se pot stipula cerinte de cvorum si de majoritate mai mari.

Organizarea AGA: Cum stiu actionarii cand urmeaza o Adunare Generala?

In functie de modul de organizare al companiei, AGA este convocata de administratorii societatii, sau de catre directorat. Convocarea AGA se publica in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea a IV-a si in unul dintre ziarele de larga raspandire din localitatea in care se afla sediul societatii, sau din cea mai apropiata localitate.

Daca toate actiunile societatii sunt nominative, asa cum sunt cele tranzactionate bursa Romania, convocarea poate fi facuta si numai prin scrisoare recomandata, sau daca actul constitutiv permite, prin scrisoare transmisa prin cale electronica, avand incorporata semnatura electronica extinsa, expediata cu cel putin 30 de zile inainte de data tinerii adunarii, la adresa actionarului inscrisa in registrul actionarilor.

Daca un actionar sau un grup de actionari, care detin cel putin 5% din actiunile unei companii, solicita convocarea AGA, administratorii sau membrii directoratului companiei sunt obligati sa dea curs acestei cereri.

Compania are obligatia ca, pe toata perioada care incepe cu cel putin 30 de zile inainte de data desfasurarii AGA si pana la data adunarii inclusiv, sa puna la dispozitia actionarilor, pe pagina sa de internet, cel putin convocatorul AGA, precum si o serie de alte documente si informati privind:

Citeste si:
    • numarul total de actiuni si drepturile de vot la data convocarii;
    • documentele care urmeaza sa fie prezentate adunarii generale;
    • formularele de imputernicire speciala care urmeaza sa fie utilizate pentru votul prin reprezentare;
    • formularele care urmeaza sa fie utilizate pentru votul prin corespondenta, cu exceptia cazului in care formularele respective sunt trimise direct fiecarui actionar.

    Ce informatii contine convocatorul AGA:

    • denumirea companiei (emitentului);
    • data adunarii generale;
    • ora de incepere a adunarii generale;
    • locul de desfasurare a adunarii generale;
    • ordinea de zi propusa;
    • data de referinta (data calendaristica stabilita de consiliul de administratie al societatii, care serveste la identificarea actionarilor care au dreptul sa participe la AGA si sa voteze in cadrul acesteia, data care trebuie sa fie ulterioara publicarii convocatorului si anterioara AGA), precum si mentionarea faptului ca doar persoanele care sunt actionari la aceasta data au dreptul de a participa si de a vota in cadrul adunarii generale;
    • data-limita pana la care se pot face propunerile privind candidatii pentru posturile de administratori, in cazul in care pe ordinea de zi este inscrisa alegerea administratorilor;
    • locul de unde este posibil sa se obtina textul integral al documentelor si al proiectelor de hotarare mentionate, alte informatii referitoare la problemele incluse pe ordinea de zi a adunarii generale si data incepand cu care acestea vor fi disponibile, precum si procedura care trebuie urmata in acest sens;
    • adresa website-ului pe care urmeaza sa fie disponibile informatiile mentionate;
    • propunerea privind data de inregistrare si, daca este cazul, propunerea privind ex date, data platii, data participarii garantate si perioada de exprimare a optiunilor.
    • o descriere clara si precisa a procedurilor care trebuie respectate de actionari pentru a putea participa si vota in cadrul adunarii generale.
    Citeste si:

      Sursa foto: Shutterstock

      Abonează-te pe

      Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

      Despre autor
      Ionut Sisu
      Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

      Te-ar putea interesa și:



      Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



      Setari Cookie-uri