Includerea pietei locale de capital pe lista de supraveghere pentru o eventuala promovare la statutul de piata emergenta, de catre agentie de rating FTSE-Russell, a starnit un val de entuziasm in piata, in aceasta toamna. Insa, dupa ce euforia a trecut, raman multe lucruri de facut si o intrebare care atarna greu: cat de pregatiti suntem, cu adevarat, pentru acest statut? Am discutat cu Ioana Apa, presedinte al comisiei de piete de capital si trezorerie din cadrul ARB, despre ce urmeaza si ce ar trebui sa se intample in piata.

Teoretic, conform listei de crieterii a celor de la FTSE, mai avem de bifat doar cel legat din lichiditate, care ar trebui sa fie acoperit, punctual, de listarile Hidroelectrica si Medlife ar putea ajuta la indeplinire. Insa, Ioana Apa spune ca nu trebuie sa avem o reteta cu un singur ingredient, ci sa gandim strategic.

“Criterii lichiditatii este cel mai urgent. Listarea Hidroelectrica ar fi o veste exceptionala si este asteptata cu deosebit interes in piata. Si listarea privata anuntata ar fi o veste foarte buna pentru BVB, mai ales ca nu au mai fost listari private de multi ani. Insa, trebuie sa incercam sa facem delimitarea intre obiectivul emergent de lichiditate si sa ne gandim cum sa facem piata de capital competitiva pe termen lung. Nu putem sa mizam totul pe o singura carte”, a declarat Ioana Apa, in emisiunea Profesionistii in Investitii.

Piata are nevoie de un obiectiv strategic, nu doar de unul punctual, iar acesta trebuie sa fie competitivitatea financiara. Astfel, trebuie facuta o delimitare clara intre obiectivul punctual de lichiditate si strategia pentru a construi piata de capital competitiva pe termen lung.
Reprezentantul ARB a mai spus ca a simtit, in colaborarile din interiorul asociatiei dar si cu alte entitati, ca aceasta includere pe lista de supraveghere a mobilizat intreaga comunitate financiara si a generat entuziasm si dorinta de munca. “Este un factor motivant extrem de puternic. Ne plac povestile de succes si ne dorim cu totii ca Romania sa fie o astfel de poveste”, a mai spus Ioana Apa.

Stabilitate, credibilitate si predictibilitate. Ce vor investitorii

La nivelul institutiilor Uniunii Europene se vorbeste tot mai mult de uniunea pietelor de capital, astfel ca planurile strategice trebuie sa includa si aceste premise. “Putem supravietui doar avand o piata bursiera competitiva: cu o infrastructura si un management al riscului adecvat si o structura legislativa care sa ofere stabilitate, credibilitate si predictibilitate. De asemenea, daca vrem o baza puternica de investitori de retail, trebuie sa facem eforturi si sa investim masiv in educatie”, mai spune Ioana Apa.

Dupa un eventual anunt de promovare la categoria la categoria de piata emergenta, companiile romanesti vor intra in atentia unui segment mult mai extins de investitori, lucru care va stimula o dezvoltare a pietei de capital ca sursa de finantare sustenabila.

“In acest moment, finantarea prin sistemul bancar in Romania este la 90%, este o responsabilitate mare pe umerii bancilor. Ne dorim sa ajungem macar la media Uniunea Europeana, in jur de 80%, nu mai zic de SUA, unde este finantarea bancara este de doar 20%. Odata ce intram intr-un indice al pietelor emergente, companiilor vor atrage investitori institutionali pe termen lung, care sunt foarte importanti”.

Din discutiile purtate cu investitorii straini, reise ca perceptia marilor investitorilor s-a mai imbunatatit, in special despre transparenta in discutiile cu institutiile de reglementare, insa exista inca multe lucruri de facut.

“Este o diferenta importanta intre ce se intampla pe piata bursiera si pe cea interbancara, unde se tranzactioneaza mult titlurile de stat, care in 2008 au fost incluse intr-un indice de piata emergenta si au inregistrat schimbari semnificative la volum si valoare. Acelasi lucru se poate intampla si cu actiunile listate la BVB”, a mai spus oficialul ARB.

Investitorii straini vor sa vada ca avem un plan si ca ne tinem de el. Astfel, sunt cateva lucruri esentiale care vor influenta decizia acestora de a investi sau nu in Romania.

“Trebuie sa le dam posibilitatea sa se inregistreze electronic din punct de vedere fiscal, sa gasim o modalitate prin care sa le oferim un mecanism eficient al imprumutului de actiuni si tranzactii OTC. In plus, la nivel global se trece la procese automatizate si se fac investitii majore in produse tehnologice si software. Trebuie sa urmam si noi aceasta tendinta”, explica Ioana Apa.

3 dorinte pentru noul guvern

Oficialul ARB a identificat cateva lucruri majore pe care urmatorul guvern, oricare ar fi, ar trebui sa le aiba in vedere pentru sustinerea dezvoltarii pietei financiare:

1. Investitiile: “Avem nevoie de o abordare strategica. La finalul anului 2015, valoarea investitiilor totale in Romania era de 24,7% din PIB, in scadere fata de finalul anului 2011, cand era peste 27%. In plus, PIB-ul pe cap de locuitor este la 28% din media europeana. Pentru a stimula investitiile, trebuie sa vedem unde apar barierele si sa le inlaturam”.

2. Proiecte pentru companiile romanesti: “Trebuie sa ne gandim si la companiile mici si mijlocii, care au nevoie de un scoring sau rating pentru a avea acces facil la piata de capital. Este greu pentru ele sa ajunga la o companie mare de rating, costurile sunt prohibitive. Astfel, vom cauta sprijin la viitoarea guvernare pentru infiintarea unei agentii de scoring-rating care sa aiba tarife accesibile.

3. Privatizari: “Viitorul guvern trebuie sa isi asume si sa continue memorandumul pentru privatizari adoptat de guvernul Ciolos. Am putea, astfel, sa ratam marilor investitori, ca ne tinem de promisiuni.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri