Brokerii vad oferta MedLife usor supraevaluata la pretul maxim: ce estimari au acestia pentru IPO-ul anului

Brokerii de pe bursa considera ca pretul maxim de 35 lei/actiune cerut de MedLife in oferta publica initiala (IPO) pe care o desfasoara in prezent este prea mare avand in vedere multiplii companiei. Acestia acorda insa circumstante atenuante operatorului de servicii medicale, avand in vedere ca este o companie de crestere, a carei profitabilitate a fost influentata de achizitiile constante pe care le-a facut in ultimii ani.

BRK: Medlife este supraevaluata la 35 lei/actiune, dar specificul activitatii si circumstantele din piata sunt avantaje majore pentru listare

IPO-ul Medlife se desfasoara in perioada 6-15 decembrie, oferta fiind impartita in doua transe, una a investitorilor institutionali si una a investitorilor de retail. Investitorii persoane fizice trebuie sa subscrie la pretul maxim de 35 de lei, insa pretul final de oferta se stabileste in functie de interesul manifestat de investitorii institutionali care pot subscrie la orice pret (pana la 35 de lei) si orice cantitate de actiuni.

Avand in vedere profitul raportat de MedLife in 2015, compania ar avea un indicator P/E (PER - raport intre pretul unei actiuni si profitul pe actiune) de 71. Potrivit datelor Bloomberg, sectorul de servicii medicale in tarile emergente la nivel global are un P/E de 61.

“Pretul maxim al ofertei de 35 lei pe actiune este peste maximul intervalului valorii juste estimate de noi pe baza unor modele de evaluare comparative. Directiile date de multiplii de evaluare raportati la rezultatele MedLife releva o oarecare supraevaluare a actiunilor in conditiile in care oferta s-ar realiza cu succes la pretul maxim de 35 lei/actiune. Pretul actiunii estimat de noi se situeaza in jurul nivelului de 33,8 lei din perspectiva P/E, respectiv 29,56 lei din perspectiva P/B, la care se adauga discount-ul specific riscului de tara”, mentioneaza Bianca Moldovan, analist in cadrul casei de brokeraj BRK Financial Group.

Discount-ul de tara variaza foarte mult, insa daca s-ar aplica discount-ul mediu inregistrat de Banca Transilvania, Nuclearelectrica, Romgaz si Electrica pentru P/E si P/B fata de media acestor indicatori pentru companii listate din tarile emergente la nivel global in 2015, ar rezulta un interval de pret de 15,55 – 19,27 lei/actiune pentru titlurile Medlife.

Citeste si:
STUDIU: Noua tulpină de coronavirus nu a fost identificată încă în...
STUDIU MedLife: Noua tulpină...

Cititi mai multe estimari facute de casele de brokeraj in Wall-Street PRO

Sursa foto: Shutterstock

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »Setari Cookie-uri