La trei ani de la momentul lansarii proiectului celor “opt bariere sistematice” ce impiedica dezvoltarea pietei de capital romanesti, principalii reprezentanti ai pietei s-au reunit pentru puncta realizarile de pana acum si pentru scoate in evidenta masurile necesare pentru atingerea tintei de promovare la statutul de piata emergenta. Concluzile? Calitativ piata a facut progrese importante, insa cand vine vorba de cifre bursa se afla sub nivelul de acum trei ani.

Spre deosebire de intalnirea din 2014, la care a fost prezent si premierul de atunci Victor Ponta, de data aceasta Guvernul Grindeanu, aflat sub presiunea strazii, nu a mai trimis niciun reprezentant la discutiile cu sefii Bursei de Valori Bucuresti, managerii de fond si brokerii din piata.

“Cu trei ani in urma eram de cateva ori mai multi adunati in aceeasi sala a BNR pentru a discuta problemele pietei. Acum am ramas doar noi, ‘fanaticii’ din piata de capital. Daca vorbim de ce s-a facut pana acum putem spune ca totul este frumos, doar ca piata nu creste”, mentioneaza Laviniu Beze, presedinte Asociatiei Investitorilor din Piata de Capital (AIPC).

Principalele probleme vizate de proiectul celor opt bariere vizau accesul la piata locala, nerespectarea drepturilor corporative ale investitorilor, costurile excesive ale participarii in piata, lipsa unei proceduri simple de plata a dividendelor, piata obligatiunilor dar si neclaritatile privind aspectele fiscale aferente tranzactionarii pe bursa.

Piata a inregistrat imbunatatiri la majoritatea acestor capitole, considera Jim Stewart, vicepresedinte Raiffeisen Romania. Acesta a subliniat in special importanta includerii Romaniei pe lista scurta a tarilor ce pot fi promovate la categoria pietelor emergente de catre FTSE Russell, precum si alte masuri care au dus la imbunatatirea conditiilor din piata. Printre acestea, Stewart a amintit de reducerea la 5% a impozitului pe dividende, simplificarea votului in Adunarile Generale ale Actionarilor, plata dividendelor prin intermediul Depozitarului Central si rezolvarea problemei pietei Rasdaq.

“Totusi, piata de capital romaneasca trebuie sa rezolve problema desfiintarii sectiunii 1, sa mareasca nivelul capitalizarii pietei, sa isi imbunatateasca infrastructura de piata – care nu este aliniata la infrastructura internationala, precum si, bineinteles, cresterea lichiditatii”, a declarat Jim Stewart.

In ciuda progreselor facute de Bursa de Valori Bucuresti dupa demararea proiectului celor opt bariere, lichiditatea si numarul investitorilor au ramas in continuare scazute. In 2016, pe BVB s-au tranzactionat actiuni in valoare de 9,25 miliarde lei, cu 28% mai putin decat cu trei ani in urma. De asemenea, la finalul T3 2016, numarul investitorilor pe bursa a ajuns la 71.287, in scadere cu 14% fata de septembrie 2014.

In privinda criteriilor calitative, piata de capital romaneasca a facut progrese uimitoare, insa clientii nostri se uita la MSCI si ii intereseaza numerele. Cu cat aveti avea un free-float mai mare, cu atat vor exista tranzactii si lichiditate mai mare, iar atunci cand clientii nostri – investitori institutionali, vor fi intrebati de MSI daca considera ca Romania este o piata emergenta, vor fi mai inclinati sa raspunda afirmativ”, a mentionat Carsten Hesse, EME equity strategist in cadrul Berenberg, a doua banca din lume in functie de vechime.

Dan Paul: Este gresit sa incercam pacalirea FTSE cu cateva companii aduse in piata de stat

Problema lipsei lichiditatii a fost subliniata si de catre Dan Paul, presedintele Asociatiei Brokerilor, acesta afirmand ca este gresita abordarea conform careia se incearca aducerea rapida in piata a unei companii de mari dimensiuni, pentru “pacalirea” agentiilor care stabilesc lista pietelor de capital emergente.

“Mi se pare ca sunt intr-un film cu o piata foarte frumoasa, cu multe postere la intrare, dar din care lipseste marfa atunci cand intri. Este adevarat ca vrem sa atingem statutul de piata emergenta, dar este importanta si strategia pentru a ajunge acolo. Am vazut ca strategia ar fi sa aducem pe bursa cateva companii de stat, sa pacalim putin FTSE si astfel am avea in sfarsit o piata emergenta si abia ulterior ar urma sa avem lichiditate, deoarece ar intra fondurile straine in Romania. Cred ca este o abordare gresita; am avut lichiditate de 20 mil. euro pe zi chiar si acum cativa ani, cand tot nu eram piata emergenta. Avem nevoie de lichiditate si acum, chiar si in eventualitatea unui esec al promovarii la acest statut”, spune Dan Paul.

Pentru a fi reclasificata piata emergenta de catre Morgan Stanely Capital International (MSCI), bursa din Romania trebuie sa indeplineasca un set de criterii cantitative si calitative. Criteriile cantitative prevad existenta a minim trei companii listate care sa indeplineasca simultan toate cerintele de dimensiune si de lichiditate (spre exemplu capitalizarea bursiera a companiei, capitalizarea bursiera a free float-ului si un indicator de lichiditate).

In prezent, Banca Transilvania este singura companie de pe BVB care indeplineste toate aceste criterii, in vreme ce Petrom si Romgaz sunt foarte aproape de atingerea cerintelor, dupa ce Fondul Proprietatea a vandut anul trecut pachete importante de actiuni SNP si SNG, marind astfel free-float-ul companiilor. Oficialii Bursei de Valori Bucuresti mizeaza in acest an si pe listarea Hidroelectrica, producatorul de electricitate urmand sa indeplineasca cel mai probabil criteriile cantitative cerute de MSCI.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »



Setari Cookie-uri