Profitul operational (EBIT) intra si el in zona pozitiva, cu 1,47 miliarde de lei, fata de pierderea de 530 milioane lei in 2015.

"In 2016, mediul de piata a ramas volatil si dificil, fapt concretizat in scaderea valorii EBIT CCA excluzand elementele speciale, anuland, astfel, beneficiile obtinute prin continuarea managementului strict al costurilor. La nivel de Grup, s-au realizat economii de costuri de aproximativ 500 mil lei. In Upstream, am continuat reducerea costurilor de productie, ceea ce a compensat impactul declinului productiei, dar nu a reusit sa neutralizeze in intregime efectul scaderii preturilor", Mariana Gheorghe, CEO al OMV Petrom.

Sefa Petrom spune ca in pofida reducerii in continuare a investitiilor, compania a reusit sa limiteze declinul productiei zilnice la doar 2,5% comparativ cu 2015, cu mult sub limita maxima a estimarii noastre.

Citeste si:

Profitul operational excluzand elementele speciale (EBIT CCA) din Downstream a scazut cu 4% fata de 2015, ca efect al scaderii rezultatului segmentului Downstream Oil, partial compensat de rezultatul imbunatatit al segmentului Downstream Gas. "Cu toate acestea, contributia Downstream la rezultatele Grupului a crescut semnificativ fata de 2015, ceea ce dovedeste beneficiile modelului nostru de business integrat", a adaugat Ghorghe.

Pe baza rezultatelor preliminare si a fluxului solid de trezorerie extins obtinute in 2016, Directoratul Petrom propune un dividend brut de 0,015 lei/actiune pentru anul financiar 2016, ceea ce ar insemna un randament putin peste 5%. Propunerea va fi supusa aprobarii Adunarii Generale a Actionarilor din aprilie 2017 si va face si subiectul aprobarii de catre Consiliul de Supraveghere.