Transgaz a anuntat marti ca in Adunarea Generala a Actionarilor (AGA) programata pe data de 19 iunie actionarii vor decide daca vor fi distribuite, sub forma de dividend, sumele existente in contabilitate la categoria “alte rezerve” si “rezultatul reportat” la sfaristul anului 2016. Compania nu a anuntat valoarea exacta a distributiei, insa in bilantul Transgaz valoarea rezultatului reportat si a sectiunii “alte rezerve” ajung la un total de 3,35 mld. lei.

“Nu trebuie sa trecem cu vederea faptul ca aprobarea dividendelor in AGA nu depinde de existenta banilor pentru a le plati. Exista, teoretic, posibilitatea de a se aproba dividende pentru plata carora sa fie contractate credite ulterior. E o situatie care s-a intamplat la mai multe companii petroliere mari din lume, care s-au imprumutat pentru a putea acorda in continuare dividende mari chiar si dupa ce pretul petrolului a scazut considerabil. Totusi, nu ne asteptam ca Guvernul roman sa aiba o abordare similara”, mentioneaza, intr-un raport adresat investitorilor, Marius Pandele, analist in cadrul casei de brokeraj Prime Transaction.

Transgaz are numerar si investitii de 1,34 mld. lei. Excluzand din aceasta suma dividendele aprobate deja, compania ar putea sa acorde din distributia intregului numerar un dividend de 67,48 lei/actiune (randament 15,1% la preturile de marti, 30 martie).

Potrivit prevederilor legale, companiile pot distribui dividende, pe langa profitul net realizat in anul anterior, si din rezultatul reportat sau de la pozitia “Alte rezerve” din bilant. In cazul profiturilor trecute prin decizia AGA la categoria “Alte rezerve”, conditia este ca profitul sa nu fi provenit din facilitati fiscale.

“Pe primul loc in topul randamentelor potentiale este Nuclearelectrica, producatorul de energie electrica avand depozite bancare foarte mari, de aproape 1,4 miliarde de lei, la o capitalizare de doar 2,09 miliarde de lei. Profitul reportat este la randul sau foarte mare, mult peste capitalizarea actuala a companiei. Luand in calcul si dividendele aprobate, compania ar avea potentialul sa acorde un dividend suplimentar cu un randament de aproape 75%, raportat la pretul de inchidere din 24 mai”, spun analistii Prime Transaction.


Rezultat reportat
Alte Rezerve Numerar si investitii Randament dividende din rezerve*

Randament dividende din numerar**

Nuclearelectrica 4.607 0 1.661 194,9% 74,8%
Transelectrica 1.686 56,9 977 72,8% 35%
IAR Brasov 14,9 19,6 44,8 26,1% 26,1%

Sursa date: Companiile, calcule Prime Transaction

Citeste si:

Sumele din tabel sunt exprimate in milioane lei, iar randamentele sunt calculate la pretul actiunii din data de 24 mai 2017

*A fost luat in calcul rezultatul reportat si pozitia „Alte rezerve” din bilant.

**Din numerar si investitii au fost scazute dividendele aprobate deja, care urmeaza sa fie platite in perioada urmatoare.

Cititi mai mult in Wall-Street PRO