Intercapital Invest, una dintre una dintre cele mai importante case de brokeraj de retail de pe Bursa de Valori Bucuresti (BVB), si-a incheiat activitatea miercuri, 2 august, dupa 22 de ani de functionare in piata de capital locala. Compania a a ajuns la un acord cu firma de brokeraj Tradeville, care va plati in primul an 70% din comisioanele fostilor clienti Intercapital transferati.

Anterior, Intercapital a anuntat ca va recomanda propriilor clienti sa isi transfere conturile la Tradeville, casa de brokeraj care se concentreaza pe segmentul retail si care in luna iulie s-a aflat pe locul 7 in topul brokerilor. In primul an, Tradeville va plati catre Intercapital 70% din comisioanele de tranzactionare generate de clientii transferati, iar in urmatoarele sase luni procentul se va reduce la 50%.

2 august 2017 a fost ultima zi de intermediere a tranzactiilor cu instrumente financiare la Bursa de Valori Bucuresti pentru Intercapital Invest. Tranzactionarea prin intermediul platformei ktrade.ro va fi dezactivata la sfarsitul zilei, iar toate ordinele existente in piata vor fi anulate.

In cazul conturilor clientilor Intercapital netransferate la alte case de brokeraj, instrumentele financiare vor fi mutate la Depozitarul Central, in timp ce disponibilitatile banesti vor fi transferate intr-un cont bancar, de unde vor putea fi ridicate ulterior.

De-a lungul ultimilor 10 ani, Intercapital Invest s-a aflat in general pe locurile 10-15 in topul brokerilor de pe BVB, acesta fiind dominat de diviziile de brokeraj ale bancilor si de casele de brokeraj care se concentreaza pe clientii institutionali. La jumatatea anului 2017, Intercapital ocupa locul 16 in clasament, cu tranzactii intermediate in valoare de 153,5 mil. lei.

Decizia inchiderii Intercapital Invest a fost luata dupa ce actionarii societatii nu au mai considerat ca activitatea firmei se mai justifica din punct de vedere financiar. Eugen Voicu, unul dintre actionarii firmei, declarase anterior ca “in brokeraj fie esti in primii cinci, fie pierzi bani”. Intercapital inregistrase pierderi de 5,3 mil. lei in ultimii sase ani.

Oprirea activitatii Intercapital vine si in contextul in care, anul trecut, Patria Bank (fosta Nextebank) a preluat integral Societatea de Administrare a Investitiilor (SAI) Intercapital Invest Management. Horia Manda, unul dintre actionarii Intercapital care au luat decizia retragerii din piata a firmei, este CEO-ul Axxess Capital, care, prin intermediul fondului Emerging Europe Accession, detine Patria Bank.

Sursa foto: Dreamstime

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri