Actiunile de pe Bursa de Valori Bucuresti (BVB) au scazut per ansamblu cu 7,4% in perioada verii si cu inca 1,7% luna aceasta, BRD si Banca Transilvania ajungand in prezent sa fie cu aproximativ 50% mai ieftine decat alte banci similare din regiune, din perspectiva indicelui PER.

Indicele PER (price-earnings ratio - P/E) reprezinta raportul dintre pretul din piata al unei actiuni si profitul inregistrat in ultimele 12 luni de respectiva societate, aratand astfel numarul de ani necesari pentru ca un investitor sa isi recupereze investitia din profitul companiei.

Banca Transilvania se tranzactiona la inceputul acestei saptamani la un PER de 7,7, in conditiile in care media unor banci similare din regiune era de 17,1. Pentru comparatie, Bank Pekao, una dintre cele mai mari trei banci din Polonia, are un PER de 17,5, in vreme ce OTP Bank (Ungaria) se tranzactioneaza la un PER de 11,8.

Actiunile Banca Transilvania au scazut cu 25% de la inceputul lunii iunie, corectia venind dupa o lunga perioada de apreciere, datorata preluarii Volksbank.

“Banca Transilvania a ajuns la un pret bun pe bursa, nu se poate spune ca investitorii nu mai vor sa cumpere aceasta actiune; retail-ul cumpara, iar asta se vede in volume. Problema este ca atat Banca Transilvania cat si BRD au avut vanzatori institutionali foarte puternici in ultima luna, avand in vedere dimensiunea ordinelor, fapt care a tinut jos pretul actiunilor in ciuda recentelor corectii”, spune Simion Tihon, broker in cadrul societatii de intermediere financiara Prime Transaction.

Citeste si:
Bancile si companiile financiare sunt liderii castigurilor in S1
Bancile si companiile...

Chiar daca nu au pierdut la fel de mult, actiunile BRD sunt de asemenea in scadere in ultimele patru luni (-4%), ajungand sa se tranzactioneze la un PER de 7,9, usor peste nivelul inregistrat de Banca Transilvania.

Transgaz (TGN) si Transelectrica (TEL) sunt alte doua companii importante de pe Bursa de Valori Bucuresti puternic subevaluate. Astfel, Transgaz are un PER de 6,6 comparativ cu media de 15,3 inregistrata in cazul companiilor de utilitati din sectorul gazelor naturale, iar Transelectrica are un PER de 9,1, comparativ cu media regionala de 13,6.

In sectorul farmaceutic, indicatorul PER mediu este de aproximativ 24, in vreme ce in piata locala Biofarm, tranzactioneaza la un PER de 8,7. Situatii ceva mai bune se inregistreaza la Antibiotice Iasi (PER 11,2) si Zentiva (PER 11,7).

Citeste si:
Cat s-a putut castiga in 2017 din investitiile pe bursa
Cat s-a putut castiga in 2017...

Sursa foto: Shutterstock

Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Piete de capital »Citeste si
Tabloul rezultatelor financiare in primul trimestru din 2017