Indicele PER (price-earnings ratio - P/E) reprezinta raportul dintre pretul din piata al unei actiuni si profitul inregistrat in ultimele 12 luni de respectiva societate, aratand astfel numarul de ani necesari pentru ca un investitor sa isi recupereze investitia din profitul companiei.

Banca Transilvania se tranzactiona la inceputul acestei saptamani la un PER de 7,7, in conditiile in care media unor banci similare din regiune era de 17,1. Pentru comparatie, Bank Pekao, una dintre cele mai mari trei banci din Polonia, are un PER de 17,5, in vreme ce OTP Bank (Ungaria) se tranzactioneaza la un PER de 11,8.

Actiunile Banca Transilvania au scazut cu 25% de la inceputul lunii iunie, corectia venind dupa o lunga perioada de apreciere, datorata preluarii Volksbank.

“Banca Transilvania a ajuns la un pret bun pe bursa, nu se poate spune ca investitorii nu mai vor sa cumpere aceasta actiune; retail-ul cumpara, iar asta se vede in volume. Problema este ca atat Banca Transilvania cat si BRD au avut vanzatori institutionali foarte puternici in ultima luna, avand in vedere dimensiunea ordinelor, fapt care a tinut jos pretul actiunilor in ciuda recentelor corectii”, spune Simion Tihon, broker in cadrul societatii de intermediere financiara Prime Transaction.

Sursa foto: Shutterstock