2017 a fost un an foarte bun pentru pietele financiare… atat de bun incat specialistii din industrie incep sa isi puna intrebari cu privire la continuare trendului pozitiv, mai ales in conditiile in care valoarea tuturor companiilor listate din lume a ajuns la aproape 100 trilioane de dolari – cifra neatinsa vreodata.

Editorialistul Bloomberg Mark Gilbert scrie ca nivelul capitalizarii companiilor din toata lumea a atins la finalul saptamanii trecute suma de 98,75 trilioane de dolari. Mai mult decat atat, cresterea pretului actiunilor a fost insotita de o scadere puternica a volatilitatii. In noiembrie, volatilitatea burselor a ajuns sa fie mai mica decat cea inregistrata de titlurile de stat pentru prima data in 2017.

“Anumite segmente ale pietei titlurilor de stat au ajuns de asemenea sa arate ca o ‘bula’. Randamentul bondurilor din zona euro cu o maturitate de doi ani au scazut sub zero in acest an: majoritatea guvernelor se pot imprumuta la un cost chiar mai scazut decat referinta Bancii Centrale Europene.

Sub zero

Citeste si:
Dupa 6 luni de crestere, brokerii cred ca bursa va pierde din viteza
Dupa 6 luni de crestere,...

O buna parte din titlurile de stat europene au randamente mai mici decat rata BCE de -0,40%. Randamentele sunt impinse la un nivel chiar mai redus pe masura ce Banca Centrala a Europei (BCE) isi extinde bilantul achizitionand titluri de stat.

Avand in vedere randamenele extrem de scazute sau chiar negative ale titlurilor de stat, banii investitorilor se indreapta preponderent catre obligatiunile corporative. Potrivit unui raport al Bank of America Merrill Lynch, obligatiunile corporative cu investment grade din Europa au inregistrat subscrieri nete in ultimele 45 de saptamani consecutive.

BCE preia pozitia de lider

Bancile centrale si-au extins bilantul dupa criza financiara inceputa in 2008, insa chiar si asa BCE continua sa faca achizitii. Banca are in prezent active in valoare de 5,3 trilioane dolari, in vreme ce Fed isi mentine de mai mult timp nivelul de aproximativ 4,4 trilioane dolari.

Citeste si:
Studentii n-au scapat de reducerea numarului de calatorii
Studentii si guvernantii nu...

BCE achizitioneaza in prezent titluri de stat in valoare de 60 mld. euro/luna, estimandu-se ca suma se va reduce la jumatate incepand cu 2018.

Bitcoin si alte bule

Pentru final a fost lasata cea mai mare bula din 2017: Bitcoin. Pretul monedei virtuale a urcat recent peste nivelul de 10.000 de dolari, o crestere uriasa, de peste 10 ori in acest an.

In ciuda acestei evolutii a Bitcoin, folosirea cuvantului “bula” in fluxul de stiri al Bloomberg din acest an se mentine la un nivel mai redus decat in anii precedenti

Citeste si:
Ce judet sta cel mai prost la plata creditelor dupa primele 6 luni
Ce judet sta cel mai prost la...

Sursa foto: Dreamstime

Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Piete de capital »Citeste si
Ministerul de Finante s-a imprumutat astazi peste 670 de mil. de lei