Camera Deputatilor a aprobat miercuri o lege care pune cele mai importante companii de stat din Romania pe lista exceptiilor de la aplicarea legislatiei privind guvernanta corporativa. Ca rezultat, coalitia de guvernare va putea sa faca numiri politice in conducerea unor societati precum Romgaz sau Hidroelectrica.

Proiectul de Lege pentru modificarea art.1 alin.(3) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr.109/2011, privind guvernant corporativa a intreprinderilor publice, a fost adoptat miercuri de Camera Deputatilor, acesta fiind forul decizional.

Amendamentele propuse de PSD si ALDE au fost adoptate cu 157 voturi “pentru”, 71 “impotriva” si 4 abtineri.

Proiectul de lege a fost adoptat de Senat in iunie 2017, exceptand de la obligatia de a avea management selectat pe criterii de competenta o serie de companii de stat. In forma actuala, pe lista companiilor exceptate se afla nume precum Romgaz, Hidroelectrica, Conpet, Tarom, Santierul Naval Mangalia, CN Aeroporturi Bucuresti, Nuclearelectrica, Transgaz, Transelectrica sau Posta Romana.

Lista completa poate fi consultata aici.

Citeste si:
Noul manager al FP vorbeste despre investitii dupa 7 ani de pauza
Fondul Proprietatea se...

Parlamentarii PSD si ALDE spun ca exceptiile au fost introduse deoarece OUG privind guvernanta corporativa prevedea o serie de proceduri greoaie, iar propunerea legislativa privind infiintarea Fondului Suveran de Dezvoltare si Investitii are deja cuprinse initiative legislative care propun un management profesionist, evaluat pe indicatori de performanta.

Cu o zi in urma, reprezentantii Fondul Proprietatea (FP) s-au declarat ingrijorati de modificarea amendamentelor la OUG 109/2011, afirmand ca acestea vor trimite Romania intr-o noua epoca de aur a “baietilor destepti”. Fondul Proprietatea este actionar minoritar in mai multe companii de stat, printre care Hidroelectrica, Conpet, CN Aeroporturi Bucuresti, Nuclearelectrica si Complexul Energetic Oltenia.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Piete de capital »Citeste si
FP cere transparenta si prioritizarea listarilor la Fondul Suveran