In primul sau discurs oficial dupa numirea in functia de director general al Bursei de Valori Bucuresti (BVB), Adrian Tanase a dat semne ca isi doreste o schimbare a directiei pe care piata locala a urmat-o in ultimii ani, acesta afirmand ca vrea sa simplifice puternic mesajele de promovare ale pietei in randul populatiei, dar si sa extinda oferta de servicii si produse BVB astfel incat investitorii, dar si operatorul de piata, sa poata face bani si in perioadele in care actiunile sunt in scadere.

Ce obiective cantitative are Adrian Tanase

Consiliul Bursei de Valori Bucuresti i-a impus fostului Chief Investment Officer NN si ING Pensii o serie de obiective cantitative ce vizeaza cresterea profitului operational , cresterea lichiditatii si cresterea actiunii BVB.

“Nu pot spune nivelul exact cerut in cazul fiecarei tinte, insa in privinta lichiditatii cred ca actionarii bursei au asteptari ce vizeaza chiar o dublare a nivelului actual”, a declarat Adrian Tanase.

In 2017, valoarea medie zilnica a tranzactiilor cu actiuni facute pe BVB a fost de 47,9 mil. lei (10,5 mil. euro), in crestere cu 20,8% fata de anul aterior. Cifrele sunt insa puternic influentate pozitiv de IPO-urile realizate de catre Digi Communications (207 mil. euro), Sphera Franchise Group (62 mil. euro), Transilvania Broker (2 mil. euro) si Aages (1,2 mil. euro).

Derivate si short selling in sfarsit pe BVB? “Vreau ca orice idee investitionala sa se poata tranzactiona”

Cresterea lichiditatii se afla “in varful listei mandatului” spune Adrian Tanase, care mizeaza pe completarea ofertei de servicii si produse ale bursei prin lansarea tranzactiilor de short-selling si a derivatelor.

“In momentul de fata pe bursa locala se poate tranzactiona o singura idee: cumperi actiuni ieftine si le vinzi scump. Vreau ca in mandatul meu orice idee investitionala sa se poata tranzactiona pe BVB, fie ca vorbim de tranzactii short, cu levier sau de tranzactii futures. Este o limitare importanta pe care o avem in prezent si care va fi in vizorul meu in urmatorii patru ani”, a declarat Tanase.

Vanzarea in lipsa (short selling) reprezinta o tehnica de tranzactionare prin care investitorul vinde actiuni sau alte instrumente financiare pe care nu le detine si care, de obicei, sunt imprumutate de la broker sau de la un alt investitor. Respectivele actiuni sunt ulterior cumparate de investitor la un pret mai mic decat cel de vanzare, rezultand astfel un profit. Tranzactiile short permit astfel investitorilor sa castige bani chiar si atunci cand pretul actiunilor este in scadere.

In august 2016, BVB a relansat short-selling-ul, insa posibilitatea realizarii acestor tranzactii a ramas una doar teoretica din moment ce cadrul legislativ este extrem de neclar, brokerii nestiind exact nici macar in ce conditii pot face imprumuturi de actiuni.

“Dupa fuziunea cu Sibex, vreau sa relansam si piata de derivate, insa acest lucru nu este posibil atat timp cat nu avem o Contraparte Centrala. In momentul de fata nu am o solutie pentru problema Contrapartii Centrale, insa vreau sa dezvoltam dialogul cu ASF si actionarii pe aceasta tema pentru a ajunge la o decizie cat mai rapida”, spune Tanase.

“Investitia la bursa poate fi la fel de banala ca un depozit bancar”

Programele de educatie financiara vor continua in mandatul lui Tanase, insa acesta subliniaza ca isi doreste o simplificare a discursului Bursei in fata populatiei obisnuite.

“Cred ca o mare parte din populatia Romaniei nu este interesata sa fie “fluenta in finance”. Totusi, ar trebui sa fie interesata de faptul ca investitia la bursa poate sa fie la fel de banala ca un depozit bancar, daca se respecta anumite reguli. Trebuie sa ‘banalizam’ investitia la bursa deoarece, pentru o mare parte din populatie, aceasta investitie pare foarte complicata si riscanta”, spune Adrian Tanase.

Fluent in Finante este o platforma educationala online care isi propune sa ofere materiale de informare si educare despre investitii la Bursa de Valori Bucuresti, plasamente in fonduri de investitii si in fonduri de pensii.

Comisioanele BVB raman neschimbate

Bursa de Valori Bucuresti a schimbat recent politica de comisioane introducand un tarif fix pe ordin executat, majorand tarifele pentru punctele de acces la sistemul de tranzactionare si reducand comisionului de tranzactionare aplicat la valoarea unui ordin executat.

O parte din casele de brokeraj care lucreaza preponderent cu investitorii persoane fizice s-au aratat nemultumite de modificari, iar Asociatia Brokerilor a cerut chiar inghetarea tarifelor pana cand BVB este promovata la statutul de piata emergenta.

“Avand in vedere conditiile actuale de lichiditate, nu prea avem loc de manevra in privinta comisioanelor. Prioritara este dezvoltarea businessului BVB si abia apoi sa revizuim tarifele. Pe termen mediu si scurt pentru mine nu este o prioritate modificarea acestora”, mentioneaza Tanase.

Acesta remarca faptul ca piata de brokeraj se consolideaza in rau, firmele mici iesind complet din piata, in vreme ce marile case de brokeraj isi restrang activitatea sau numarul serviciilor oferite.

“Este un lucru rau deoarece piata de brokeraj nu se consolideaza prin achizitii sau fuziuni de brokeri, ci prin restrangerea activitatii. Evident, lichiditatea si trecerea la MiFID 2 pune presiune pe costurile firmelor de brokeraj si reprezinta principalii factori care determina aceasta tendinta", spune CEO-ul BVB.

“Ar fi o realizare sa fim piata emergenta, dar nu avem un proiect de upgrade”

Spre deosebire de fostul CEO Ludwik Sobolewski, Tanase nu pare sa faca o prioritate majora din promovarea BVB la statutul de piata emergenta.

“Statutul de ‘emerging’ ar fi o realizare, dar nu avem un proiect de upgrade. Promovarea ar veni ca o recunoastere a dezvoltarii Bursei de Valori Bucuresti. Pentru mine este prioritata eliminarea barierelor tehnice de acces pe BVB, avand in vedere ca inca exista investitori straini care au probleme in acest sens”, a declarat Adrian Tanase.

Romania este in momentul de fata clasificata ca fiind o piata de frontiera de catre agentiile de evaluare MSCI si FTSE Russell, obiectivul declarat al BVB in ultimii ani fiind promovarea in categoria pietelor emergente. Miza upgrade-ului este reprezentata de sumele de pana la 20 de ori mai mari de bani pe care fondurile de investitii internationale le pun la bataie pentru plasamente in piete emergente, comparativ cu pietele de frontiera.

FTSE a inclus in septembrie 2016 Romania pe lista scurta a pietelor care ar putea sa fie promovate la statutul “emerging”, mentionand ca piata locala indeplineste 7 din cele 8 criterii cerute, problema ramanand lichiditatea.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri