Portofoliile de actiuni ale investitorilor au suferit corectii usturatoare in ultimele doua zile, Bursa de Valori Bucuresti (BVB) nefiind o exceptie, cu un minus de 3,1% saptamana aceasta. Trecand un moment peste obisnuitele titluri care anunta panica, dar si peste explicatiile date de analisti si brokeri, realitatea este ca bursele au scazut irational de mult in doua zile, mai mult decat dupa anuntul falimentului Lehman Brothers, asta desi este evident ca actuala situatia economica globala nu este nici pe departe similara celei din 2008.

Motivul oficial: Cresterea inflatiei si migrarea banilor din actiuni in titluri de stat

Semnalul scaderilor recente a venit din SUA, acolo unde vinerea trecuta indicele Dow Jones a scazut cu 2,5%, evolutia urmata de o corectie chiar mai mare, de 4,6% (-1.175 puncte), in sedinta de luni. In termeni absoluti, declinul de luni al Dow Jones a fost cel mai mare inregistrat in istorie.

Brokerii explica scaderea ca fiind o reactie a pietelor de actiuni la cresterea dobanzilor si a inflatiei.

“Cea mai mare problema a fost cresterea brusca a dobanzilor la obligatiunile de stat americane pe 10 ani, de la 2,4% la aproximativ 2,8%, in mai putin de o saptamana. 2,8% pentru un bond american este considerat un nivel foarte bun, mai ales daca ne gandim ca anul trecut dobanda era de 1,3%, astfel ca multi investitori majori si-au reorientat investitiile din actiuni in obligatiuni”, spune Dragos Mesaros, directorul de tranzactionare al casei de brokeraj Goldring.

Odata cu cresterea dobanzilor la titlurile de stat vor urca si costurile de imprumut ale companiilor. In ultimii ani, dobanzile la credite au fost atat de reduse incat companiile (in special cele americane) au beneficiat practic de imprumuturi gratuite, iar ca urmare s-au putut extinde la costuri extrem de mici. Totusi, cresterea inflatiei si anunturile Rezervei Federale americane (Fed) privind intentia de a mari gradual nivelul dobanzilor se va traduce printr-o crestere a costurilor pe care companiile le au de suportat – evident, un lucru negativ pentru investitorii in actiuni.

“O crestere rapida a dobanzilor la titlurile de stat ale SUA a declansat o serie de corectii pe actiuni. Credem ca aceste dobanzi vor creste in continuare, fapt ce ar pune presiune suplimentara pe actiuni”, spune Bob Doll, senior portfolio manager in cadrul Nuveen Asset Management, citat de Marketwatch.

Un alt element care trebuie avut in vedere este faptul ca dobanzile infime la titlurile de stat din ultimii ani au facut ca multi investitori sa isi mute banii in actiuni, in ciuda faptului ca acestea sunt considerate mai riscante. Daca insa dobanzile la obligatiuni revin in crestere, multi investitori prefera sa isi vanda actiunile si sa transfere banii in aceste titluri. Vanzarile de actiuni determina scaderi ale burselor.

Motivul realist: Dupa luni si chiar ani de crestere sustinuta, corectia era mai mult decat evidenta

O parte din analisti considera ca ceea ce vedem in prezent este o corectie normala venita dupa o lunga perioada de cresteri aproape neintrerupte ale burselor.

“In piata devenise o normalitate sa auzi aproape in fiecare zi ca Bursa din York a mai crescut si astazi cu 100-200 de puncte. In aceste conditii cred ca este normal sa vedem astfel de episoade de corectii, iar o scadere chiar si de 7% in cateva zile nu mi se pare ‘de speriat’ daca ne uitam cat de mult crescuse Dow Jones in trecut. Personal, ma astept sa vedem o ‘intoarcere’ a pietei in cateva zile”, spune Dragos Mesaros.

Indicele american Dow Jones crescuse cu 5,4% in ianuarie, cu 25% in 2017 si cu aproximativ 300% fata de minimele din criza. Romania Bursa de Valori Bucuresti s-a aflat pe un trend pozitiv in ultimii ani. Astfel, indicele BET-XT a avut in ianuarie cea mai buna evolutie din Uniunea Europeana (+8%), in 2017 a urcat cu 14,4%, iar fata de minimul crizei din 2008 se afla cu 363% mai sus.

Si Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR, a incercat marti sa calmeze spiritele declarand la postul TV Digi24 ca scaderile recente ale burselor reprezinta corectii, nu caderi si in niciun caz nu sunt un semnal revenirii crizei.

Motivul despre care nimeni nu vorbeste: Efectul de turma si decizii irationale

Desi o serie de corectii este in buna parte explicabila, nivelul extrem de mare al scaderilor intr-o perioada de timp foarte scurta nu are nicio baza in realitate.

Dow Jones a scazut luni cu 4,6%, adica mai mult decat minusul de 4,4% inregistrat in septembrie 2008, in ziua in care a fost anuntat falimentul Lehman Brothers, cel mai mare colaps bancar din istoria SUA si punctul culminant al crizei subprime.

Absurditatea scaderii burselor de la inceputul saptamanii este cu atat mai evidenta daca actuala situatie economica globala, dominata de stiri privind revenirea economica, este comparata celei din toamna anului 2008, cand pietele imobiliare se prabuseau, iar guvernele din SUA si UE se grabeau sa aprobe pachetele de sute de miliarde de dolari pentru salvarea celor mai importante companii financiare.

“In momentul de fata se tranzactioneaza in buna parte emotional, iar sentimentele investitorilor sunt greu de controlat. Panica a fost destul de mare ieri (n.red. luni), si in plus, pe plan extern, s-au activat cel mai probabil foarte multe ordine de vanzare ale robotilor de tranzactionare, care nu au facut altceva decat sa amplifice scaderea”, spune directorul de tranzactionare al casei de brokeraj Goldring.

Bursa de Valori Bucuresti a inchis marti cu o scadere de 2,1% pe indicele BET si de 2,3% pe indicele BET-XT. Dintre companiile lichide, cele mai mari corectii au fost inregistrate de Conpet (-3,2%), Banca Transilvania (-2,3%) si SIF Oltenia (-3,8%).

In SUA, Bursa din New York a inceput sedinta de marti cu o scadere de 0,2% pe principalii indici, insa pana la finalul zilei Dow Jones a ajuns la o crestere de 2,3%, iar S&P 500 a urcat cu 1,7%.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri