Rachetele lansate de SUA, Franta si Marea Britanie in weekend, care au avut ca tinte laboratoarele si arsenalul de arme chimice din Siria, nu ar trebui sa sperie investitorii de pe burse saptamana aceasta, statisticile aratand ca astfel de conflicte rareori au avut un impact major asupra actiunilor.

"Desi pierderile umane sunt de nemasurat in astfel de situatii, 25 de ani de istorie ne arata ca impactul rachetelor americane asupra pietei a fost in general unul modest si de scurta durata", a scris, intr-o postare pe LinkedIn, Jeffrey Kleintrop, chief global investment strategist in cadrul companiei de consultanta financiara Charles Schwab & Co.

In prima saptamana care urmeaza unor atacuri armate, actiunile la nivel global scad in medie cu 0,3%, in 42% din situatii piata inchizand pe minus la finalul intervalului de timp mentionat.

De asemenea, in prima zi care urmeaza izbucnirii unor conflicte militare, actiunile au scazut in 58% din cazuri, insa nivelul corectiei a fost unul minor, de doar 0,2%.

Evolutie burse dupa atacuri americane

Citeste si:
Reactii internationale dupa atacul asupra Siriei. Rusia convoaca ONU
Reactii internationale dupa...

Desi pe termen scurt evolutiile burselor pot fi influentate de schimbarea conditiilor geopolitice – in special a celor din Orientul Mijlociu, avand in vedere influenta regiunii asupra cotatiilor petrolului – pe termen lung, actiunile militare sunt mai degraba bine vazute in piete, acestea fiind asociate unor rate de crestere economica in urcare si unor profituri mai mari pentru corporatii.

Mai mult decat atat, atacurile cu rachete, in special cele care nu reprezinta startul unui conflict amplu si de lunga durata, rareori au efecte asupra burselor.

Statele Unite au lansat in noaptea de vineri spre sambata, impreuna cu Marea Britanie si Franta, atacuri asupra unor obiective in Siria, sustinand ca au atacat in special unitati de productie de arme chimice de care, conform Occidentului, ar dispune regimul lui Bashar al-Assad.

Aceasta operatiune comuna a avut loc la o saptamana dupa anuntul privind un atac chimic la Douma, in apropiere de Damasc, atribuit de Occident fortelor guvernamentale. Atacul chimic ar fi facut peste 40 de morti.

Citeste si:
SUA, Franta si Marea Britanie au atacat Siria. Ce raspunde Moscova
Statele Unite, Franta si...

Sursa foto: Shutterstock

Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Piete de capital »Citeste si
Triunghiul din Siria: Trump-Putin-Assad. Cum va raspunde Moscova?