Majoritatea burselor europene au scăzut anul trecut însă chiar și așa investitorii se pot declara mulțumiți având în vedere începutul de an dezastruos înregistrat de acțiuni în primele luni de pandemie. Motivul revenirii? “Tratamentul” banilor extrem de accesibili oferiți de guverne și al dobânzilor real negative, precum și veștile privind vaccinurile anti-COVID-19 apărute la finalul anului 2020.

Bursa de Valori București (BVB) a terminat anul 2020 cu o scădere în medie de 1,7%, însă dacă ar fi luate în calcul și dividendele, investitorii au reușit să închidă anul de criză pe plus și cu câștiguri chiar mai mari decât dobânzile bancare de 2-3%.

România se află astfel în jumătatea superioară a clasamentului burselor pe anul 2020, peste piețe precum cele din Italia, Franța, Polonia, Ungaria sau Spania. Aproape toate bursele europene au început prost anul 2020, însă au revenit ulterior, odată ce majoritatea guvernelor au anunțat măsuri de sprijinire ale economiilor.

“A doua parte a anului 2020 pe piețele bursiere a înregistrat evoluții mult peste așteptările investitorilor din primăvara acestui an. Faptul că unele piețe bursiere au atins noi maxime istorice sau că scăderile masive de la nivelul lunii martie au reușit să fie anihilate reprezintă scenarii care păreau neverosimile la momentul minimelor acestui an.

O economie care practic a fost închisă în mod intenționat ar fi trebuit să transmită, în virtutea oricărui scenariu economic clasic, o undă de șoc extrem de puternică către piețele bursiere. Tratamentul banilor extrem de accesibili și al dobânzilor real-negative generalizate, experimentat în precedenta criză (2008-2009) și generalizat acum, a funcționat, reușind să inverseze trendul puternic descendent și chiar să ducă piețele spre niveluri nemaiatinse în trecut”, spune Alin Brendea, director general adjunct al casei de brokeraj Prime Transaction.

O bursă cu jumătate din companii în domeniul farmaceutic, pe primul loc la creșteri în Europa

Bursa din Copenhaga a avut cea mai bună evoluție din Europa în 2020, cu o creștere de 29%, Danemarca aflându-se astfel pe primul loc în clasament.

Creșterea bursei daneze vine în contextul în care aproape jumătate din capitalizarea acestei piețe este formată din companii farmaceutice, care, bineînțeles, au rezistat mult mai bine decât companiile din alte domenii într-un an în care pandemia a fost cuvântul de ordine.

De altfel, piețele din nordul europeni domină topul burselor de anul trecut, în vreme ce la subsolul clasamentului se află vecinii bulgari, cu o scădere de 21%. Grecia și Spania sunt celelalte două țări cu scăderi majore anul acesta pe burse.

Țara Indice Evoluție 2020 (%)
Danemarca OMX Copenhagen 20 29
Turcia BIST 30 17,8
Lituania OMX Vilnius 14,6
Letonia OMX Riga 9,6
Finlanda OMX 25 8,6
Suedia OMX 30 5,8
Estonia OMX TALLINN 5
Norvegia OSE Benchmark 4,5
Germania DAX 3,7
Olanda AEX 3,3
Irlanda ISEQ 2,6
Elvetia SMI 0,8
Slovacia SKSM -1,7
Romania BET -1,7
Ucraina PFTS -1,9
Luxemburg LUXXX -2,3
Slovenia Slovenia Blue Chip -2,7
Italia FTSE MIB -5,4
Portugalia PSI 20 -6
Serbia BELEX 15 -6,6
Franta CAC 40 -7,1
Polonia WIG 20 -7,7
Cehia PX -7,9
Belgia BEL 20 -8,4
Ungaria BUX -8,6
Rusia RTS -10,4
Israel TA 35 -11
Marea Britanie FTSE 100 -12,3
Austria ATX -12,7
Croatia CROBEX -13,7
Spania IBEX 35 -15,4
Grecia FTSE/ASE -15,8
Bulgaria SOFIX -21,2

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri