Furnizorul de servicii de training IT Bittnet Systems (BNET) isi propune sa ajunga la venituri consolidate de 100 mil. lei pana la finalul anului 2020, reprezentand o crestere cu 130% fata de cifra inregistrata anul trecut. Bittnet a fost listata in piata AeRO a Bursei de Valori Bucuresti (BVB) cu trei ani in urma, timp in care compania condusa de fratii Mihai si Cristian Logofatu si-a marit de peste cinci ori valoarea de piata.

"Ultimii ani, cand am avut ritmuri de crestere anuale cuprinse intre 30 si 60%, demonstreaza ca aceasta capacitate de a genera proiecte si business nou nu a incetinit, chiar daca business-ul a crescut. Pentru a atinge un nivel al veniturilor de 100 mil. lei la finalul anului 2020, ne este necesara o crestere a veniturilor de 30% an de an, ritm pe care cred ca il putem atinge si mentine", a declarat Mihai Logofatu, CEO Bittnet, in cadrul unei intalniri cu investitorii.

Acesta subliniaza ca fiecare tehnologie noua aparuta in zona de training IT, linia de business care in 2017 a crescut cu 49%, reprezinta o noua oportunitate de afaceri pentru companie, o buna parte din crestere urmand sa provina din aceasta directie.

"Am avut oameni care au venit si de trei ori la acelasi training – de exemplu, de retelistica, unde fiecare nou val de tehnologie genereaza o noua oportunitate. In plus, in piata de training am instruit 3.000 de oameni in 2016, iar in 2025 se estimeaza ca vom avea 250.000 de romani care lucreaza in IT. Ca lider pe acest segment, ne putem da seama cu usurinta ce ar insemna pentru evolutia companiei sa avem 8-10% din acesti oameni la training-urile noastre", a mai adaugat Mihai Logofatu.

Bittnet a inchis anul trecut cu un profit net de 1,5 mil. lei (+35% y/y) si venituri totale de 21,7 mil. lei (+59% y/y). La nivel de grup (cifre care include si rezultatele GecadNet), Bittnet a avut un profit net de 1,8 mil. lei si venituri de 43,4 mil. lei.

Listarea din 2015 a fost una dintre cele mai inteligente decizii pe care am putut sa o luam, iar dupa 3 ani pe bursa nu pot sa spun decat ca imi mentin aceasta opinie

Mihai Logofatu

CEO Bittnet Systems

Bittnet Systems s-a listat pe AeRo in aprilie 2015, la debutul pe bursa compania fiind evaluata la 7,89 mil. lei. Ieri, actiunile companiei se tranzactionau la un pret de 1,35 lei/actiune, capitalizarea Bittnet ajungand astfel la 41 mil. lei.

Cristian Logofatu: Sunt increzator ca ne vom putea imprumuta de pe bursa tot la 9%, desi inflatia a ajuns la 5%

Bittnet a emis in ultimii ani doua emisiuni de obligatiuni in lei, care rasplatesc investitorii cu un cupon de 9% pe an. Prima serie - BNET19 - are o maturitate de 3 ani si este tranzactionata pe BVB la un pret cu 4,5% mai mare decat valoarea nominala, iar a doua emisiune - BNET 22 - are maturitate de 5 ani si se tranzactioneaza la un premium de 7% fata de valoarea de emisiune.

In prezent, conducerea Bittnet cere acordul actionarilor pentru una sau mai multe serii suplimentare de obligatiuni, in limita unui plafon de 50 milioane lei, care ar putea ajuta compania pana in 2020 sa finanteze dezvoltarea si noile achizitii, dar posibil si rambursarea anticipata a emisiunilor existente. Si aceste obligatiuni ar putea fi emise tot cu un cupon de 9% pe an.

"Sunt increzator ca vom putea sa facem acest plament tot la 9%, desi, intr-adevar, inflatia de 5% arata ca nu ne mai aflam in acelasi context de acum doi ani. De ce vom putea mentine dobanda la 9%? Probabil pentru ca investitorii nu au foarte multe astfel de alternative si pana la urma aceasta este piata", a declarat Cristian Logofatu, CFO Bittnet Systems.

Rata anuala a inflatiei, care masoara evolutia preturilor de consum in ultimul an, a urcat in luna martie la 5%, cel mai inalt nivel din iunie 2013.

La inceputul acestui an, compania fondata de fratii Logofatu a anuntat consolidarea finantarilor bancare in doar doua produse emise de ProCredit Bank: o line de credit de tip revolving overdraft de aproape 2,8 mil. lei, la o dobanda fixa de 3,75% pe an, si inca un contract de credit de aproape 700.000 lei, cu o dobanda variabila: Robor la 6 luni + 1,5%, si o maturitate de 3 ani.

Ca urmare a operatiunilor prezentate mai sus, Bittnet a “blocat” costul capitalului imprumutat pe termen lung la o rata a dobanzii de sub 6,4% p.a.

"6,4% fix in lei pentru o compania romaneasca de talia noastra as zice ca este un rezultat bun. Asadar nu intentionam sa inchidem relatia cu bancile si vom continua sa folosim toate cele trei 'picioare' de finantare: capitalul propriu, capitalul imprumutat de pe bursa si capitalul imprumutat de la banca. Daca anul acesta ramanem cu oportunitatile pe care le vedem acum si daca vom imprumuta probabil 1 mil. euro, la finalul lui decembrie 2018 vom ajunge sa avem 3 mil. euro imprumutati de pe piata de capital si liniile de credit pe care le vom accesa sau nu", a concluzionat Cristian Logofatu.

Sursa foto: Bursa de Valori Bucuresti

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri