Autoritatea Europeana pentru Valori Mobiliare si Piete (ESMA) a publicat in Jurnalul Oficial al UE restrictiile ce vizeaza contractele financiare pentru diferenta (CFD-uri) si optiunile binare. ESMA anunta totodata ca tranzactionarea optiunilor binare va fi blocata de la data de 2 iulie 2018, in vreme ce restrictiile pe CFD-uri intra in vigoare la 1 august 2018.

"Masurile luate astazi de ESMA reprezinta un pas semnificativ inainte catre protectia investitorului in UE. Noile masuri ce vizeaza CFD-urile vor asigura, pentru prima data, ca investitorii nu pot pierde mai multi bani decat cei pe care ii plaseaza, vor restrictiona efectul de levier si va furniza avertismente de risc usor de inteles pentru investitori", a declarat Steven Maijoor, presedintele ESMA.
ESMA limiteaza efectul de levier la deschiderea unei pozitii de un client individual de la 30:1 la 2:1, care variaza in functie de volatilitatea instrumentului financiar suport, astfel:

  • 30:1 pentru perechile de valute majore;
  • 20:1 pentru perechile de valute cross, aur si principalii indici;
  • 10:1 pentru marfuri altele decat aur si indici de capital propriu non-majori
  • 5:1 pentru indici de capital propriu si alte valute de referinta;
  • 2:1 pentru criptomonede;

De asemenea, noile reglementari impun regula pentru apel in marja pe baza de cont. Aceasta masura standardizeaza procentul de marja (la 50% din marja minima necesara) la care furnizorii trebuie sa inchida unul sau mai multe din CFD-urile clientului.

O alta masura este aceea a impunerii unei protectii impotriva balantei negative pe baza de cont. Aceasta masura ofera o limita generala garantata pentru pierderile clientului individual.

Nu in ultimul rand, ESMA restrictioneaza stimulentele oferite la tranzactionarea CFD-urilor si impune o avertizare de risc standardizata, inclusiv procentul de pierdere inregistrat de un furnizor de CFD-uri pe conturile unui investitor individual.

Un CFD este un contract intre doua parti, cumparatorul si vanzatorul, care prevede ca vanzatorul va plati catre cumparator diferenta dintre valoarea curenta a unui activ si valoarea sa din momentul tranzactiei. In cazul in care diferenta este negativa, atunci cumparatorul plateste; in cazul in care diferenta este pozitiva, cel care plateste este vanzatorul contractului.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri