James O'Shaughnessy, unul dintre cei 9 investitori considerati "legendari" de catre Forbes, alaturi de nume rasunatoare precum Buffett, Graham sau Templeton, vorbeste, intr-o postare pe blogul personal, despre lucrurile pe care a ajuns sa le stie sau pe care inca nu le stie nici dupa mai bine de 30 de ani petrecuti in lumea investitiilor.

James O'Shaughnessy este fondatorul si presedintele O'Shaughnessy Asset Management, companie americana de administrare a investitiilor, cu active de 6,9 mld. dolari.

  • "Cred ca stiu ca majoritatea investitorilor de pe bursa – atat cei profesionisti, cat si cei de retail – in sinea lor cred ca toate elementele care fac investitiile dificile se aplica doar 'celorlalti', insa nu si lor insisi"
  • "Ca investitor sistematic, care se bazeaza pe reguli cantitative, stiu ca as putea sa imi distrug intreg istoricul pozitiv luand o singura decizie emotionala care sa imi contrazica propriile modele investitionale, asa cum multi au facut-o in timpul crizei financiare. Daca nu as fi aderat la un model investitional cantitativ, ar fi fost mult mai probabil sa cad prada deciziilor emotionale"
  • "Nu stiu cum va evolua bursa in acest an. Nu stiu cum va evolua anul viitor. Nu stiu daca actiunile vor fi mai sus sau mai jos peste cinci ani. Desi exista probabilitati pozitive pentru o evolutie pozitiva, nu stiu nici daca actiunile vor fi pe plus peste 10 ani"
  • "Stiu ca, incepand cu 1945, au existat 77 de scaderi ale pietei cuprinse intre 5 si 10%... si alte 27 de corectii cuprinse intre 10 si 20%. Stiu ca o corectie reprezinta 'o facilitate, nu o eroare' ('it's a feature, not a bug')… o facilitate necesara performantei pe termen lung"
  • "Stiu ca in perioadele de corectie, vor exista o sumedenie de 'experti' in presa de business si pe bloguri care vor avertiza investitorii ca ACEASTA este scaderea cea mare, ca actiunile se vor duce dramatic in jos si ca ar trebui sa iasa acum din piata, cat timp inca mai pot face acest lucru"
  • "Stiu ca, avand in vedere felul in care cu totii suntem construiti, multi investitori vor reactiona emotional si vor urma sfaturile acestora alegand sa isi vanda toate detinerile si afirmand ca 'vor astepta pana situatia se calmeaza' pana cand vor reveni in piata. Stiu insa ca multi dintre acestia nu vor reveni in piata decat la mult timp dupa atingerea minimelor, sau, mai exact, atunci cand actiunile si-au revenit deja dramatic"
  • "Cred ca stiu ca, mai ales in cazul investitorilor din SUA, indiferent cat de mult va scadea bursa, acestia mereu vor reveni in piata si vor impinge actiunile la noi maxime. Aceasta este povestea care se repeta in America de la sfarsitul anilor 1700 si pana in prezent. Cred ca stiu ca acest ciclu se va repeta, cu anumite variatii, pentru intreaga mea viata, si probabil si pe parcursul vietilor copiilor si nepotilor mei"
  • "Cantitati masive de date si statistici arata ca desi lumea este in general foarte haotica, felul in care oamenii reactioneaza la evenimente este destul de previzibil"
  • "Nu stiu ce industrii si companii inovatoare vor capta atentia investitorilor in urmatorii 20 de ani, dar cred ca stiu faptul ca investitorii vor fi entuziasmati de acestea si le vor evalua perfect. Cred ca stiu ca toate aceste companii vor avea aceeasi soarta pe care si alte companii inovatoare au avut-o in trecut, adica se vor prabusi si vor disparea. Cand spun asta ma gandesc la faptul ca desi SUA a avut de-a lungul timpul 3.000 de companii de automobile, in prezent mai avem doar trei (n.red. General Motors, Ford si Fiat Chrysler) – una fiind salvata de stat, una fiind cumparata si una care inca se chinuie pe cont propriu"
  • "Ca investitor profesionist, stiu ca portofoliul meu de investitii trebuie sa fie foarte diferit fata de restul pietei daca vreau sa am o performanta mai buna decat piata. Stiu ca pe termen scurt sansele sunt impotriva mea, insa pe termen lung cred ca lucrurile se vor inversa"

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri