Bursa de Valori Bucuresti (BVB) a pierdut 7,2% in luna mai, a doua cea mai mare scadere din regiune, evolutie determinata de o serie de tensiuni in pietele externe, inchiderea sezonului dividendelor pentru o parte din actiunile romanesti, dar si dupa ce reprezentantii Guvernului s-au intrecut in declaratii contradictorii cu privire la viitorul fondurilor de pensii private obligatorii (Pilon II).

Toate piete din regiune au suferit scaderi luna trecuta, cea mai slaba evolutie fiind inregistrata de Bursa de la Budapesta, unde indicele BUX a pierdut 7,6%. In piata de la Bucuresti, indicele BET a pierdut 7,2%, reusind totusi sa pastreze un plus de 4,2% la finalul primelor cinci luni din acest an.

„Cresterea robusta din prima parte a anului a pastrat bursa de la Bucuresti pe plus la finalul primelor cinci luni. Insa luna mai, ca urmare a unor factori de incertitudine atat interni cat si externi, ne-a aratat ca pietei locale de capital ii lipseste ‘adancimea’ in astfel de perioade, iar acest lucru se intampla din cauza unei comunitati locale de investitori slab dezvoltate. Este necesar ca eforturile noastre sa fie indreptate catre intarirea acestei comunitati, mai ales din randul investitorilor individuali,” a declarat Adrian Tanase, CEO al BVB.

‘Adancimea’ unei piete este in directa legatura cu lichiditatea si reprezinta masura in care o bursa poate face fata unor ordine mari de vanzare/cumparare din partea investitorilor pe anumite actiuni, fara ca pretul respectivelor actiuni sa fie puternic afectat.

Piata romaneasca a avut mereu de suferit la acest capitol, iar o posibila nationalizare/suspendare a contributiilor la fondurile de pensii private – printre cei mai mari cumparatori de pe Bursa de Valori Bucuresti in ultimii ani, ar amplifica problema de adancime.

La finalul lunii mai, in piata a aparut informatia potrivit careia programul legislativ al Guvernului pe 2018 include, ca „prioritate legislativa”, un proiect de lege privind reglementarea pensiilor obligatorii administrate privat (Pilonul II), cu precizarea ca in perioada 1 iulie - 31 decembrie 2018 contributiile aferente acestuia vor fi suspendate. Ulterior, Olguta Vasilescu, ministrul Muncii, a precizat ca nu este de acord cu aceasta masura si a suprins declarand ca ea nici macar nu stia ca este cotizant la Pilonul II.

BVB in luna mai - Infografic

Sursa foto: BVB

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri