Tranzactia privind preluarea de catre compania chineza CEFC China Energy Company Ltd. a unui pachet de 51% din actiunile companiei petroliere KMG International NV, fostul Rompetrol Group, a esuat, au declarat marti pentru Reuters trei surse din apropierea discutiilor.

In luna martie a acestui an, grupul petrolier kazah KazMunayGas informa in mod oficial ca finalizarea tranzactiei prin care compania chineza CEFC China Energy Company Ltd. va prelua un pachet de 51% din actiunile companiei petroliere romane KMG International NV a fost amanata pentru sfarsitul lunii iunie. "Tranzactia privind vanzarea unui pachet de control la KMG International nu a fost inca incheiata in mod definitiv din cauza unor obligatii restante, care sunt programate sa fie finalizate pana la data de 30 iunie 2018", a informat in luna martie grupul KazMunayGas. "Ambele parti sunt in continuare hotarate sa incheie aceasta tranzactie in viitorul apropiat", adauga atunci KazMunayGas.

Marti insa, trei surse din apropierea discutiilor au declarat pentru Reuters ca tranzactia a esuat, scrie Agerpres. "Nu va mai fi o tranzactie", a declarat un inalt oficial kazah pentru Reuters. Intrebat daca o eventuala terta parte s-a oferit sa preia ea participatia, oficialul a spus: "este un proces indelungat dar exista interes in acest sens".

De asemenea, doua surse chineze de rang inalt au confirmat si ele ca tranzactia cu KazMunayGas a cazut. Una din aceste surse a declarat ca CEFC urma sa plateasca o garantie de 50 milioane de dolari pentru a mentine tranzactia insa compania chineza nu a putut plati aceasta suma inainte de termenul limita fixat pentru sfarsitul lunii iunie.

In doar cativa ani, CEFC s-a transformat dintr-un trader petrolier de nisa din orasul natal al lui Ye Jianming (provincia chineza Fujian, din sud-estul Chinei) intr-un conglomerat cu activitati in domeniul energiei si finantelor. In prezent, CEFC produce petrol in Africa de Vest si Abu Dhabi, detine sute de benzinarii in Europa si o banca activa in Cehia si Slovacia.

La inceputul acestui an, Reuters anunta ca presedintele CEFC China Energy, Ye Jianming, este investigat de autoritatile chineze pentru presupuse infractiuni economice. Ulterior, in luna mai, o divizie principala a grupului chinez CEFC China Energy nu a reusit sa ramburseze obligatiuni in valoare de 2,09 miliarde yuani (327 milioane de dolari) care au ajuns la maturitate, ceea ce a ridicat noi semne de intrebare cu privire la viitorul grupului.

Detinuta integral de compania petroliera KazMunayGas din Kazahstan, KazMunayGaz International este prezent in 11 tari si detine rafinariile Petromidia Navodari (cea mai mare unitate de profil din Romania) si Vega Ploiesti (cea mai veche rafinarie in functiune), dar si retele de distributie de carburanti (Rompetrol) in Romania, Bulgaria, Moldova, Georgia, Franta si Spania.

Tranzactia cu KazMunayGas este a doua afacere esuata a celor de la CEFC dupa participatia la grupul petrolier rus Rosneft, cel mai mare producator de petrol din Rusia. Anul trecut, consortiul format de QIA si Glencore a decis sa cedeze 14,16% din actiunile Rosneft pe care le detinea catre compania chineza CEFC China Energy pentru 9,1 miliarde dolari. Insa aceasta tranzactie nu s-a finalizat in conditiile in care la inceputul acestui an presedintele CEFC China Energy, Ye Jianming, a fost investigat de autoritatile chineze pentru presupuse infractiuni economice.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri