Romgaz (SNG) ar fi avut in 2017 incasari cu aproximativ 17% mai mici (cu 575 mil. lei mai putin) din vanzarile de gaze provenite din productia interna, daca producatorul ar fi fost nevoit sa vanda gaze la plafonul maxim de 55 lei/Mwh, pe care Ministerul Finantelor a anuntat ca vrea sa il impuna. Daca s-ar aplica, limita impusa de Finante, pe care ministrul Eugen Teodorovici o descrie ca fiind “comunista pana la un punct”, ar suspenda practic, pana in 2021, piata libera a gazelor.

Pretul maxim de vanzare al gazelor naturale din productia interna la producatori ar putea fi plafonat la 55 lei/Mwh pana la 30 iunie 2021, potrivit unui proiect de hotarare publicat de Ministerul Finantelor Publice. Potrivit raportului anual, Romgaz a vandut anul trecut gaze din productia interna la un pret mediu de 66 lei/Mwh, iar incasarile totale din aceste vanzari au ajuns la 3,38 mld. lei. Daca societatea din Medias ar fi vandut la pretul de 55 lei/Mwh, cerut mai nou de Guvern, incasarile s-ar fi redus la 2,8 mld. lei.

Unii spun ca este o practica comunista. Da, poate la prima vedere poate parea, pentru ca incerci sa intri in piata, asa este, pana la un punct. Vorbim de concurenta. Care concurenta? Sunt doi operatori care cresc unul cate unul preturile

- Eugen Teodorovici

“Este clar ca proiectul anuntat de Finante reprezinta o stire negativa pentru Romgaz. In plus, exprimarea din document este destul de vaga, asa ca asteptam clarificari pe acest subiect. De asemenea, asteptam sa vedem in ce masura este o decizie constitutionala”, mentioneza Marius Pandele, analist in cadrul casei de brokeraj Prime Transaction.

Piata gazelor naturale din Romania este formata din segmentul concurential, care cuprinde comercializarea gazelor naturale intre furnizori si intre furnizori si consumatorii eligibili, si segmentul reglementat, care cuprinde activitatile cu caracter de monopol natural desfasurate in baza contractelor cadru (transport, inmagazinare subterana, distributie si furnizarea la pret reglementat). In nota de fundamentare care insoteste proiectul de act normativ nu se mentioneaza clar daca plafonul ar urma sa se impuna ambelor segmente, sau doar segmentului reglementat.

Romgaz si Petrom pierd 1,46 miliarde lei intr-o zi pe Bursa de Valori Bucuresti

Valoarea de piata a Romgaz a scazut vineri pe bursa cu 617 mil. lei (-5%), in vreme ce Petrom (SNP) – al doilea cel mai mare producator de gaze din Romania, a pierdut 850 mil. lei (-4,6%), investitorii reactionand puternic negativ la perspectivele unor incasari mai slabe ale celor doua companii in urmatorii trei ani.

Ministerul Finantelor vrea sa impuna noile forme de control al pretului gazelor naturale practicate de producatorii interni pana la data de 30 iunie 2021.

Oficialii spun ca decizia ar urma sa fie luata pentru eliminarea efectelor negative asupra consumatorilor casnici, avand in vedere ca dupa 1 aprilie 2017 s-a liberalizat complet pretul de vanzare al gazelor naturale, iar tendinta de crestere a fost continua si constanta, aceasta fiind in prezent 29,5%, in timp ce pentru luna martie 2019 se estimeaza o crestere de 33,75%.

De asemenea, Eugen Teodorovici, ministrul Finantelor, a declarat joi ca un alt motiv ar fi faptul ca Romgaz si Petrom cresc nejustificat preturile, mai ales in conditiile in care investitiile asumate nu sunt realizate.

"Unii spun ca este o practica comunista. Da, poate la prima vedere poate parea, pentru ca incerci sa intri in piata, asa este, pana la un punct. Vorbim de concurenta. Care concurenta? Sunt doi operatori care cresc unul cate unul preturile, iar celalalt se aliniaza imediat. Investitiile asumate nu s-au realizat, dar pretul creste fara o justificare pe fond, iar dumneavoastra suferiti si economia are de suferit”, a declarat Teodorovici, intr-o conferinta de presa.

Pentru anul 2017, Romgaz si-a programat investitii in valoare de 1,14 mld. lei si a realizat 781,8 mil. lei, cu 31,6% mai putin. Investitiile realizate sunt mai mari = cu 57,1% decat cele din anul 2016 (497,7 mil.lei).

Romgaz a avut anul trecut o cota de 48,8% din productia nationala de gaze, in vreme ce Petrom a detinut 46%.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri