Fondul Proprietatea: Plafonarea pretului la gaze incalca legislatia si ameninta independenta energetica a Romaniei

Intentia Guvernului de a plafona pretul gazelor naturale din productia interna la aproximativ 70% din pretul curent de pe piata ar incalca in mod flagrant legislatia nationala in vigoare, cat si obligatiile asumate de Romania ca stat membru al Uniunii Europene de a respecta principiile pietei libere si de a liberaliza piata gazelor naturale, considera reprezentantii Fondul Proprietatea. Acestia subliniaza ca Romania ar putea ajunge sa se bazeze pe importuri de gaze daca masura va fi adoptata.

„Aceasta masura va avea un impact extrem de daunator asupra economiei si a atractivitatii pietei pentru investitori, descurajand investitiile directe straine in tara. Independenta energetica a Romaniei va fi pusa in pericol, iar tara s-ar putea afla in situatia de a se baza pe surse externe de gaze naturale, la preturi mai mari, asupra carora Guvernul nu va avea niciun control”, se mentioneaza intr-un comunicat de presa al Fondul Proprietatea.

Mai mult, daca masura se va aplica tuturor consumatorilor, inclusiv celor industriali, aceasta va ridica din nou problema tratamentului discriminatoriu si posibil si a ajutorului de stat. In plus, va determina o reducere a contributiilor industriei de gaze la bugetul de stat.

Plafonarea in mod arbitrar a pretului gazelor ar arunca Romania in trecut, intrucat proiectul Ministerului Finantelor pune o piedica intregului proces de liberalizare

- Johan Meyer

Citeste si:
Un nou scandal la Apele Române: Bani mutați pe spinarea companiilor...
Un nou scandal la Apele...

„In calitate de investitori financiari, suntem foarte surprinsi si ingrijorati ca Guvernul ar putea sterge cu buretele ani intregi in care si-a construit credibilitatea in fata comunitatii internationale, printr-o singura decizie. Investitorii individuali locali, fondurile de pensii din Romania si investitorii institutionali internationali au investit cu buna credinta in piata de capital din Romania, in companii precum Romgaz si OMV Petrom, ca acum sa vada valoarea acestor investitii distrusa de Guvern, prin acest proiect. Prin anuntarea acestei decizii neinspirate, Guvernul reuseste sa stearga peste 600 de milioane RON din valoarea propriilor investitii in Romgaz si OMV Petrom, precum si peste 1,45 miliarde RON din valoarea totala a ambelor companii intr-o singura zi”, a declarat Johan Meyer (foto), CEO al Franklin Templeton Investments Limited si Manager de Portofoliu al Fondului Proprietatea.

Potrivit acestuia, plafonarea in mod arbitrar a pretului gazelor ar arunca Romania in trecut, intrucat proiectul Ministerului Finantelor pune o piedica intregului proces de liberalizare, care s-a realizat in decursul catorva ani si ameninta orice investitie viitoare in Marea Neagra, esentiala pentru independenta energetica a Romaniei. Mai mult, aceasta masura incalca principiile pietei libere ale UE si va pune Romania intr-o lumina foarte nefavorabila chiar inainte de asumarea Presedintiei Consiliului UE. “O astfel de gandire pe termen scurt, care ignora implicatiile pe termen lung asupra economiei Romaniei, nu va proteja consumatorii, ci ii va expune, de fapt, unor preturi chiar mai ridicate in viitor”, a mai adaugat Johan Meyer.

Avand in vedere efectele severe si variate pe care o astfel de decizie le-ar avea, Fondul Proprietatea solicita Guvernului sa retraga proiectul de hotarare si sa protejeze principiile pietei libere pe care se bazeaza economia Romaniei, cat si angajamentele asumate in relatia cu Uniunea Europeana, esentiale pentru asigurarea dezvoltarii sustenabile si pe termen lung a tarii.

Fondul Proprietatea este actionar in Petrom, controland 10% din titlurile companiei.

Citeste si:
Promovări în echipa de management Fondul Proprietatea. Meyer rămâne...
Promovări în echipa de...

Joi, in prima zi dupa anuntul privind intentia Guvernului de a plafona pretul gazelor naturale, actiunile Romgaz si Petrom s-au prabusit pe bursa cu 5%, respectiv 4,6%, capitalizarea totala a celor doua companii reducandu-se cu 1,46 mld. lei.

Sursa foto: FonduL Proprietatea
Despre autor

Ionut Sisu
Ionuț Sișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-sef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »Setari Cookie-uri