Fondul Proprietatea isi exprima "ingrijorarea majora" cu privire la impactul foarte daunator asupra companiilor si investitiilor din sectorul energetic, a securitatii energetice a Romaniei si, in final, a consumatorilor, daca se va implementa Ordinul publicat de Autoritatea Nationala pentru Reglementarea Energiei (ANRE) pentru aprobarea Metodologiei de stabilire a preturilor pentru energia electrica vanduta de producatori pe baza de contracte reglementate.

Ordinul, recent adoptat de ANRE, va crea dezechilibre severe pe piata energiei din Romania, dintre care Fondul Proprietatea le subliniaza pe urmatoarele:

  • Va avea drept consecinta imediata cresterea preturilor pe piata concurentiala, cu efecte negative asupra economiei Romaniei, increderii investitorilor in predictibilitatea politicilor in domeniul energetic si a valorii de piata a companiilor afectate. Consumatorii casnici vor fi afectati negativ ca urmare a cresterii acestor preturi care se vor regasi in scumpiri la diferite produse.
  • Ordinul ANRE nu trateaza in mod echitabil producatorii de energie electrica, punand povara subventionarii consumatorilor care beneficiaza de furnizarea de energie electrica in mod reglementat in special in sarcina producatorilor care au costurile de productie cele mai scazute (precum Hidroelectrica si Nuclearelectrica, companii controlate de Statul roman).
  • Stabilirea profitului reglementat la valoarea arbitrara de 5% nu are niciun fundament economic, creeaza prejudicii financiare semnificative producatorilor afectati si nu este in acord nici cu textul Ordonantei de Urgenta 114/2018. Astfel, Ordinul penalizeaza producatorii de energie care au luat masuri de crestere a eficientei si creeaza un avantaj nejustificat producatorilor de energie electrica ineficienti. Avand in vedere cele de mai sus, Fondul Proprietatea recomanda cu tarie utilizarea unei referinte de pret de piata pentru stabilirea pretului la energie electrica vanduta pe piata reglementata, cum ar fi, pentru exemplificare, pretul pe piata zilei urmatoare.
  • Poate duce la importuri de electricitate la preturi care nu pot fi plafonate, astfel penalizand si mai mult consumatorii si producatorii din Romania.

Pe de alta parte, Ordinul afecteaza in mod sever companiile, fortandu-le sa vanda energie pe piata reglementata:

  • Stabilirea unor cantitati specifice de energie pe piata reglementata dublata de impunerea unor preturi reglementate sub pretul pietei vor avea consecinte grave asupra situatiei financiare a companiilor care vor fi obligate sa vanda energie in astfel de conditii reglementate. Cele mai afectate vor fi Hidroelectrica si Nuclearelectrica.
  • Cantitatea maxima de energie electrica ce va fi vanduta pe piata reglementata (pana la 65% din productia de energie hidro si nucleara) este excesiv de ridicata, putand cauza companiilor Hidroelectrica si Nuclearelectrica pierderi financiare de ordinul sutelor de milioane de lei. De asemenea, aceste masuri vor avea ca efect colectarea, sub forma de dividende, a unor venituri reduse de catre Stat din aceste companii, intrucat toate pierderile sunt suportate in final de actionarii celor doua companii.
  • In plus, impunerea unor producatori a conditiei de a vinde pe piata reglementata un volum disproportionat de mare din productia anuala, pe fondul obligatiilor curente ale acestora din contracte deja incheiate, ii expune riscului de a achizitiona electricitate de pe piata libera pentru a acoperi cererea de energie pe piata reglementata. Astfel, producatorii vor raporta pierderi record din achizitia de electricitate la un pret mai mare de pe piata concurentiala comparativ cu pretul la care vor trebui sa vanda pe piata reglementata. Acest tip de practici a reprezentat unul dintre motivele care a cauzat insolventa Hidroelectrica in 2012, coroborat cu alti factori care au influentat situatia financiara a companiei.
  • Masura reduce stocurile de cash ale companiilor, care ar putea fi folosite pentru finantarea investitiilor, astfel afectand in mod negativ stabilitatea pe termen lung a sectorului energetic.

De asemenea, Ordinul care stabileste preturi reglementate incalca in mod flagrant legislatia nationala si europeana in vigoare. Atat Legea 132/2012 a energiei electrice si a gazelor naturale (Legea energiei), cat si Directiva Europeana 72/2009 care stabileste reguli comune pentru pietele interne ale energiei cer in mod categoric ca mecanismele de reglementare a preturilor sa fie: (1) nediscriminatorii fata de producatorii de electricitate; (2) justificate din punct de vedere economic; si (3) transparente. Ordinul nu indeplineste niciuna dintre aceste trei conditii.

Comentand pe marginea Ordinului ANRE, Johan Meyer, CEO al Franklin Templeton Investments Limited si Manager de Portofoliu al Fondului Proprietatea a declarat:

„Masurile propuse sunt extrem de mioape, orientate catre beneficii pe termen scurt, cu costuri disproportionat de ridicate. Ele vor avea ca efect profituri mai putin sustenabile pentru companiile afectate, avand impact atat asupra taxelor, cat si a dividendelor incasate la bugetul de stat si vor distruge investitiile viitoare din setorul energetic si periclita securitatea energetica a Romaniei. Intre timp, consumatorii, care se presupune ca vor fi protejati prin pretul reglementat, ar putea economisi foarte putin la facturile de energie. Ordinul ANRE se bazeaza pe premisa falsa ca mecanismele economice pot fi controlate prin decizii administrative. Este o reteta pentru dezastru care va duce la pierderi semnificative pentru companiile din energie si va alunga investitorii din piata. In acest sens, cel mai ingrijorator efect este acela ca, prin impovararea companiilor precum Hidroelectrica si Nuclearelectrica cu regulamente fara justificare economica, ANRE omoara gasca cu oua de aur. Pe termen lung, romanii nu vor beneficia de pe urma Ordinului, iar tara ar putea fi fortata sa importe energie la preturi mai ridicate si care nu pot fi controlate de autoritatile romane.”

Fondul Proprietatea solicita ANRE sa ia la cunostinta efectele extrem de daunatoare ale Ordinului asupra sectorului energiei si recomanda consultari aprofundate cu stakeholderii din industrie.

Sursa foto: Fondul Proprietatea

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri