Proiectul de hotarare prin care Ministerul Finantelor intentiona sa plafoneze la 55 lei/Mwh pretul maxim de vanzare al gazelor naturale din productia interna a fost retras de pe site-ul institutiei.

Proiectul a fost intampinat negativ in piata de catre investitori, Romgaz si Petrom, principalele companii afectate de o eventuala plafonare, prabusindu-se pe Bursa de Valori Bucuresti, valoarea de piata a acestora scazand cu 1,4 miliarde lei intr-o singura zi. De asemenea, reprezentantii Fondul Proprietatea, actionar Petrom cu o detinere de 10%, au criticat vineri intentia Guvernului, declarand ca incalca legea si ameninta independenta energetica a Romaniei.

"Pentru asigurarea unui mediu concurential corect pentru sectorul de gaze naturale din Romania si stoparea cresterii necontrolate a preturilor gazelor naturale din productia interna, reprezentantii Ministerului Finantelor Publice si Ministerului Energiei s-au intalnit miercuri, 18 iulie, la sediul MFP, pentru a analiza posibilitatea instituirii unor forme de control al preturilor gazelor naturale practicate de catre producatorii interni, pana la data 30.06.2021. Pentru eliminarea efectelor negative asupra consumatorilor casnici, avand in vedere ca dupa 1 aprilie 2017 s-a liberalizat complet pretul de vanzare al gazelor naturale, iar tendinta de crestere a fost continua si constanta, aceasta fiind in prezent 29,5%, in timp ce pentru luna martie 2019 se estimeaza o crestere de 33,75%, se impune adoptarea unui act normativ care sa plafoneze pretul gazelor naturale", se preciza in nota de fundamentare care insotea proiectul de act normativ.

Piata gazelor naturale din Romania este formata din segmentul concurential, care cuprinde comercializarea gazelor naturale intre furnizori si intre furnizori si consumatorii eligibili, si segmentul reglementat, care cuprinde activitatile cu caracter de monopol natural desfasurate in baza contractelor cadru (transport, inmagazinare subterana, distributie si furnizarea la pret reglementat).

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri