La 10 ani dupa falimentul Lehman Brothers si zilele de panica ce au urmat in pietele financiare din toata lumea, Bursa de Valori Bucuresti a crescut cu 84%, dar inca mai are de recuperat 30% pentru a ajunge la cel mai inalt nivel din istorie. De cealalta parte, bursa americana doboara recorduri mai rapid decat Trump posteaza pe Twitter, in vreme ce Bursa din Varsovia, desi recent promovata in categoria pietelor emergente, inchide un deceniu in care a batut pasul pe loc la nivel de randamente.

Duminica, 14 septembrie 2008, politia din New York limita accesul in jurul sediului Lehman Brothers, in timp ce o parte din angajatii demisi ai celei mai mari banci de investitii din SUA ieseau din cladire cu obiectele de pe birouri in brate, turistii si trecatorii adunandu-se sa vada spectacolul. Anuntul oficial al falimentului a venit o zi mai tarziu, prabusirea bancii cu active de peste 600 mld. dolari ramanand pana in momentul de fata cel mai mare faliment din istoria Statelor Unite.

La Bucuresti si in restul Europei, vestea a ajuns in seara zilei de 15 septembrie (din cauza diferentei de fus orar), in ziua urmatoare bursele de actiuni prabusindu-se si intrand intr-una dintre cele mai dificile perioade ale istoriei moderne. Bursa de Valori Bucuresti a cazut cu 7% dupa anuntul falimentului, insa ce era mai rau abia urma sa vina: scaderi zilnice de chiar si 9% pe cei mai importanti indici, momente de panica in care aproape nimeni nu mai cumpara actiuni si, in anumite zile, suspendarea tranzactionarii pe bursa din cauza scaderilor dramatice.

Inainte de acel moment nu vedeam cum economia Romaniei, aflata in faza de ‘boom’, poate fi influentata negativ de evolutia pietelor americane imobiliare si de obligatiuni cu expunere pe real-estate/actiuni. A fost o faza de negare. 2008 a fost pentru mine o lectie din care am tras invataminte valoroase

- Dragos Manolescu director general adjunct OTP Asset Management


Tara Indice

Evolutie dupa falimentul Lehman

(15 sept. 2018 - prezent)

Cat trebuie sa creasca pentru a reatinge maximele istorice
Romania BET +84% +30%
SUA S&P 500 +142% A depasit precedentele maxime istorice
Germania DAX +140% A depasit precedentele maxime istorice
Marea Britanie FTSE 100 +45% A depasit precedentele maxime istorice
Polonia WIG 20 -1% +73%
China Shanghai Composite +34% +130%
Japonia Nikkei 225 +95% +72%

Dupa “momentul Lehman” si scaderile care au urmat in toamna anului acelui an, Bursa de Valori Bucuresti a revenit pe trend pozitiv: astfel, BET, principalul indice al pietei romanesti, marcheaza in prezent o crestere de aproximativ 84% fata de data de 16 septembrie 2008.

Totusi, investitorii care viseaza la perioada de boom din vara anului 2007, inca mai au de asteptat pentru a vedea din nou actiunile romanesti la acelasi nivel. Mai exact, indicele BET ar trebui sa urce cu inca 30% fata de nivelul actual pentru a reusi sa depaseasca maximul istoric din iulie 2007.

La nivelul marilor companii de pe Bursa de Valori Bucuresti, cea mai buna evolutie dupa falimentul Lehman Brothers o are Banca Transilvania, cu o crestere de 215%. Urmeaza Transgaz, cu un castig de 117% si doua dintre SIF-urile care au facut cel mai bine fata schimbarilor din ultimii ani: SIF Moldova (+72%) si SIF Banat-Crisana (68%).

SUA si Germania, locomotivele cresterii globale

Bursele din SUA si Germania sunt liderii revenirii globale dupa prabusirea Lehman, reflectand increderea investitorilor in economiile acestor tari.

Indicele american S&P 500 a crescut cu un spectaculos 142% de la data de 15 septembrie 2008, un nou maxim istoric fiind stabilit chiar luna trecuta. SUA a fost prima mare economie care a scapat de efectele negative ale crizei, mandatul prezidential castigat de catre Donald Trump in 2016 si mai ales masurile fiscale propuse de acesta, impulsionand increderea investitorilor.

In Europa, pietele din Londra si Frankfurt se afla de asemenea la maxime istorice, chiar daca nemtii se pot lauda cu o crestere de 140%, de aproape trei ori mai mare decat cea inregistrata de indicele britanic FTSE 100.

Bursa poloneza a avut in schimb o evolutie care a contrazis trendul global din ultimii 10 ani. Initial, piata din Varsovia a rezistat mult mai bine socurilor externe din anul 2008, ajutata de faptul ca economia poloneza a fost singura din UE care a evitat recesiunea, bazandu-se in principal pe o cerere interna solida si investitii publice.

Ulterior insa, Bursa din Polonia a dezamagit la nivel de randamente, ca urmare asa-zisei “crize a democratiei” si a schimbarilor din sistemul de pensii private. In momentul de fata, indicele polonez WIG 20 se tranzactioneaza la un nivel aproape identic celui inregistrat in saptamana falimentului Lehman Brothers si ar trebui sa urce cu 73% pentru a face un nou maxim istoric.

Per ansamblu, pietele de capital din intreaga lume par sa reziste momentan razboiului comercial si masurilor protectioniste pe care Donald Trump le propune in SUA, insa majoritatea analistilor sunt de acord ca adevaratul punct de cotitura va fi la finalul anului 2019-inceputul lui 2020, cand efectul dobanzilor in crestere din SUA se va face simtit, iar impactul pozitiv al masurilor fiscale promovate de presedintele american vor incepe sa dispara.

Sursa foto: David Shankbone / Wikimedia Commons

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri