Anthony Robbins, unul dintre cei mai cunoscuti instructori financiari americani, ii sfatuieste pe investitori in best-sellerul “Unshakeable: Your Financial Freedom Playbook” sa nu traiasca cu teama permanenta ca pietele se vor prabusi. Acesta a oferit 7 motive care ar trebui sa ii motiveze pe acestia isi mentina investitiile chiar si in perioadele dificile.

In medie, fiecare an are o singura corectie

In ultimul secol, bursa americana a inregistrat aproximativ o singura corectie (un declin de 10% sau mai mult) in fiecare an. In alte cuvinte, corectiile reprezinta un lucru obisnuit in piete.

Acesta face referire la statistici care arata ca, in medie, o corectie pe bursa americana are loc in fiecare an, este de 13,5% si dureaza 54 de zile.

Doar 20% dintre corectii se transforma intr-o piata “bear”

Dintr-o alta perspectiva, 80% dintre corectii reprezinta doar pauze de scurta durata in timpul unei piete “bull”.

“Cand actiunile incep sa scada, este tentant sa abandonezi nava apeland la vanzarea acestora si mutandu-ti investitiile in cash. A face asta ar putea sa fie o mare greseala, pentru ca vei vinde practic la un pret minim, chiar inainte de revenirea pietei!”, mentioneaza Anthony Robbins.

Nimeni nu poate prezice constant cand vor scadea sau creste bursele

Presa financiara are partea ei de vina in aceasta privinta, promovand ideea potrivit careia expertii pot anticipa momentele de crestere sau scadere ale pietei. In realitate insa, nimeni nu stie exact care vor fi urmatoarele miscari ale burselor.

Bursele cresc in prezent de mai bine de 9 ani, iar in tot acest timp au aparut constant voci care anuntau caderi ale pietei, voci care insa pana acum nu au avut dreptate.

Bursa a crescut mereu, in ciuda problemelor de moment

Intre 1980 si 2015, indicele american S&P 500 a irnegistrat in fiecare an cate o scadere in medie de 14,2%. Chiar si asa insa, Bursa de la New York a reusit sa inchida pe plus in 27 din cei 36 de ani mentionati.

“In toata aceasta perioada de timp am avut parte de razboaie, cea mai dura criza financiara de la Marea Depresiune si multe alte piedici in calea cresterii – in ciuda acestor factori piata este tot pe plus!”

Istoric, o piata “bear” are loc o data la 3-5 ani

Mereu pe burse vor exista momente dificile, insa istoria arata ca acestea nu sunt indelungate. Din 1900 pana in 2015, au existat 34 de piete “bear”, cu durate cuprinse intre 45 si 694 de zile. In medie, acestea au durat circa un an de zile si au adus scaderi de cel putin 20%.

Pietele “bear” devin piete “bull”

Cunoscutul investitor John Templeton a declarat la un moment dat ca “poate cele mai bune oportunitati au loc in perioade de pesimism maxim”.

“Va amintiti ce fragila parea lumea in 2008 cand bancile intrau in faliment si bursele se prabuseau? Daca la acel moment ati fi privit in viitor, aveati o imagine intunecata si dominata de pericole? Sau va imaginati ca va urma o perioada excelenta iar petrecerea era pe cale sa inceapa? Atunci cand o piata ‘bear’ se incheie, urmatoarele 12 luni sunt esentiale pentru castigurile care vor urma”

Cel mai mare pericol este sa nu fii in piata

Din 1996 si pana in 2015, indicele S&P 500 a generat un randament anual in medie de 8,2%. Daca insa un investitor nu ar fi avut plasamente in actiuni in timpul celor mai bune 10 zile din aceasta perioada, castigul mediu s-ar fi redus la 4,5%. Mai mult decat atat, daca acelasi investitor ar fi ratat cele mai bune 20 de zile ale perioadei, randamentul ar fi ajuns la doar 2,1%.

“Nu poti castiga daca stai pe banca. Trebui sa fii in joc!”, a concluzionat Anthony Robbins.

Sursa grafic: VisualCapitalist.com

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri